Сьогодні торівля людьми, після нелегального продажу наркотиків і зброї, є найбільш прибутковим бізнесом, де “крутяться” величезні гроші. Найчастіше у так званій “індустрії живим товаром” страждають особи, які займаються проституцією, що має як матеріальне, так і психологічне підгрунття. Скажімо, молоді дівчата після закінчення вищих навчальних закладів, не знайшовши роботи, шукають легких заробітків за кордоном.Переважно представниці прекрасної статі їдуть в Об’єднані Арабські Емірати, Ліван, Лівію, Індонезію. Причому, основна частка потерпілих від сексуального рабства в Україні, як констатують тернопільські правоохоронці, – мешканці Східного регіону.

Про проблеми торгівлі людей і нелегальної трансплантації органів йшлося на прес-конференції, приуроченій Всесвітньому дню боротьби з рабством .

– Були випадки, коли шейхи за проведену ніч із цнотливими дівчатами платили 50 тисяч доларів.  Основний заробіток діставався організаторам злочинних угрупувань, а дівчата отримували лише 10 тисяч доларів. У цій справі фігурувало декілька осіб, зокрема, одні з переможниць конкурсів “Міс Львова”, “Міс Житомира”, “Міс Чернігова”, – повідомив підполковник міліції, заступник начальника відділу по боротьбі з міжнародними організованими злочинними групами УБОЗ УМВСУ в Тернопільській області Василь Поштак.

Загалом, стосовно торгівлі людьми на Тернопільщині порушена одна кримінальна справа яка вже пройшла судову стадію. Так, уродженка Скалата, перебуваючи на заробітках в Італії, познайомилася тамтешнім мешканцем – власником борделю. Свого часу вона повернулася додому, і на території області займалася пошуком і вербуванням дівчат. Як правило, вони були із малозабезпечених сімей. За кожну секс-рабиню італієць пообіцяв жінці1000 євро. Жінці вдалося знайти чотирьох дівчат, яким допомогла виробити закордонні паспорти. Але під час вивозу жертв в іншу країну, з метою сексуальної експлуатації, зловмисниця була затримана правоохоронними органами. Їй “світить” від 7 до 15 років позбавлення волі.

– За фактом трудового рабства УБОЗом України порушена кримінальна справа, де виявлено понад 200 потерпілих із 18 областей України. У злочинній групі було задіяно близько 12 осіб – із Львівської, Івано-Франківської, Житомирської, Тернопільської і Київської областей. Людей відправляли в одну із країн Близького Сходу, де використовували у трудовому рабстві. Поки що у цій справі триває слідство, – продовжив розмову підполковник міліції.

За 20 років в Україні від торгівлі людьми за даними Міжнародної організації міграції постраждало 110 людей. Цьогоріч за десять місяців порушено більше 170 кримінальних справ. Щодо торгівлі людьми задля вилучення органів, зокрема, було викрито і притягнуто до відповідальності лікарів Інституту ім. О.Шалімова, які займалися “чорною трансплантацією”. У спецоперації безпосередньо брав участь і Василь Поштак.

– Усе почалося у 1990-х роках, з війни у Югославії. Відомі ізраїльський, турецький і український хірурги “розбирали” військовополонених на запчастини, які начебто пропали безвісті. Спершу вони працювали в Еквадорі й Азербайджані, а потім щонеділі проводили операції з видалення нирки на території України, зокрема у приміщенні Інституту ім. Шалімова. Виявлено біля 25 осіб, так  званих реципієнтів, які добровільно віддали свої органи. В основному “клієнтами” були громадяни Ізраїлю. За нирку вони платили 200 тисяч доларів, з яких донору давали тисячу, – каже правоохоронець. – Затримано вісім осіб, причетних до цієї справи. Натомість на Тернопільщині немає жодної кримінальної справи за незаконне донорство.

В Україні функціонує лише п’ять сертифікованих клінік, які мають право займатися трансплантацією людських органів. Річний попит, скажімо, на пересадку нирки становить близько 2,5 тисячі одиниць. Від торгівлі людьми саме з метою вилучення органів торік постраждало 25 осіб. Однак, це лише статистика, тоді як чимало подібних випадків відбуваються незаконно, а то й без відома донорів…

– На базі “Відродження нації” працює Центр консультування мігрантів, куди звертаються люди, які планують поїздки за кордон чи вже повернулися звідти, побувавши у складних ситуаціях. Якось до нас звернувся чоловік, який працював у Чехії. Після того, як він повернувся додому, відчув деякі проблеми зі здоров’ям. Коли чоловік зробив обстеження, з’ясувалося, що у нього лише одна нирка, – розповіла представник Тернопільського міського жіночого клубу «Відродження нації» Оксана Шлюсар.

Як виявилося згодом, колишній господар допоміг чоловікові зробити операцію з видалення апендиксу в Чехії. І в ході операції, йому зробили необхідне хірургічне втручання і водночас трансплантували нирку, не повідомивши про це. Є припущення, що господар заздалегідь змовився про операцію разом із лікарями, які на цьому добряче заробили. Також пані Оксана згадала кримінальний інцидент у місті Боярка Київської області, коли померлим у морзі видаляли рогівку ока, не повідомляючи про це родичів, і продавали на “чорному ринку”.

– Всесвітня інформаційна мережа сьогодні заполонена пропозиціями донорів усіх можливих людських органів. Там можна натрапити на такі оголошення, як: “Куплю нирку”, “Куплю частину печінки” або “Потрібен донор кісткового мозку”. Причин того, що ринок трансплантології став бізнес-індустрією, – безліч. Скажімо, непродумані закони щодо продажу людських органів, злиденна система охорони здоров’я,  відсутність чіткої схеми взаємодії “держава-донор-реципієнт-лікар”. Упродовж останніх років украй постала проблема дотримання головного принципу трансплантації органів, як лікувального методу, – безоплатності, – зауважила голова правління “Відродження нації” Галина Кравець.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin