Поспілкуватися з відомою письменницею, почути її розповіді з дитинства, а також довідатись про творчі плани тернополяни мали змогу в п’ятницю, 18 листопада, у книгарні “Є”. Ірен Роздобудько  представила свою  книгу “Я знаю, що ти знаєш, що я знаю”. Також відбулася презентація диску барда Ігоря Жука “Листи”. Тож присутні не лише ближче познайомились з творчим шляхом Ірен Роздобудько, але й почули співочий тандем подружжя.

Будь-яку можливість у житті потрібно викориcтати на всі сто відсотків, аби згодом не шкодувати за втраченим і даремно згаяним часом. Тому перш ніж відхилити ту чи іншу пропозицію, не бійтеся взятися за неї. Адже людське буття – це ланцюг непередбачених, але цікавих випадковостей. У цьому переконалася на власному досвіді українська письменниця Ірен Роздобудько. Cвого часу їй довелося освоїти чимало професій, зокрема, офіціанта, кухаря і навіть шпрехшталмейстера в цирку. Один день жінка спробувала себе у ролі відеоінженера відеосалону. Якщо раніше це була для пані Ірини біда, то зараз – головна “фішка”, чим вона пишається. Мовляв, завдяки такому різномаїттю професій вона отримала вагомий багаж знань із різних  суспільних галузей. Тепер пані Ірен ще й пише сценарії для художніх фільмів.

– Тернопіль у мене асоціюється з чимось світлим, оскільки сьогодні уже вп’яте кажу “Доброго дня!”, хоча надворі вже вечір. Понад усе прагну, щоб після нашої зустрічі, кожна людина щось зробила для себе чи інших. Можливо, спілкуючись з вами, я допоможу комусь і дам поштовх у житті, – з цих слів розпочала вечір Ірен Роздобудько.

Народилася письменниця у Донецьку, в сім’ї лікарів. Як зізналась щиро жінка, у дитинстві вона була страшною хуліганкою. Батьки три роки працювали в Німеччині, тому її виховувала бабуся.

–       Слава Богу, що у нашому дворі була бібліотека. Читати навчилася досить рано, – у шість років. У цьому ж віці й почала відвідувати бібліотеку. Коли вперше потрапила туди, передусім мене вразили полиці з книгами, – пригадує жінка. – Дітей або молодь неможливо змусити читати. Я як викладач сьогодні спостерігаю ситуацію, що студенти мало читають. Сказати їм просто: “Читай!” – це неправильно. Для цього має бути обов’язково мотивація.

Якщо людина хоче розширити світ, досягнути успіху, вміти спілкуватися з людьми, починаючи від злидаря, який стоїть під гастрономом, і закінчуючи королевою Англії, – вона мусить читати. Словом, вона повинна “варитися” у ноосфері, що творять письменники сучасної і вітчизняної літератури, тоді завжди матиме в кишені розумне слово. А старшому поколінню, як зауважує Ірен Роздобудько, “поглинання” літер не дасть мозку заснути.

–       Мені набридло мати на собі тавро суто жіночої письменниці, яка пише любовні романи. Це неправда. Мене читає й багато чоловіків. Як підтвердження цього, – сьогодні на презентації окрім жінок присутні також чоловіки, – говорить пані Ірен.

Розповіла письменниця і про свою нову іспостась – сценариста. За два роки вона стала автором п’яти фільмів. А почалося все з дивовижного випадку. Якщо правильно жити і мислити, як стверджує пані Ірен, життя виведе людину на необхідну стежку.

– Одна заможня жінка-продюсер летіла на Канський фестиваль. Коли вона читала мою книгу “Зів’ялі книги викидаю”, поруч у літаку з нею сиділа жінка, можливо, ще більш розкісніша, яка виявилась моєю читачкою. Остання висловила своє захоплення моєю книгою. І в ту мить продюсерка, можливо, під впливом вражень від зовнішнього вигляду своєї сусідки в літаку, який свідчив про її відповідне соціальне становище, промовила: “А ми вже будемо знімати про це фільм”. Натомість я, будучи в Києві, навіть не здогадувалася про цей задум. Коли мені запропонували писати сценарій, я відразу погодилася і почала працювати у цьому напрямку, про що не мала навіть найменшого уявлення. Суттєво допоміг у цьому Інтернет, – розповідає Ірен Роздобудько. – Мої фільми показують у Прибалтиці, Білорусії, Росії. Тоді, як в Україні їх не транслюють, оскільки телеканали не можуть узгодити цю справу. Тому коли  вам роблять пропозицію, ніколи не поспішайте відмовлятися від неї. Спершу спробуйте свої зусилля.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin