Відомий тернопільський селекціонер Ігор Хорош та засновник і фундатор історико-культурного комплексу «Замок Радомисль» Ольга Богомолець домовилися про створення першого на Житомирщині ірисарію. Про це йшлося під час закладення алеї ірисів на території ландшафтного парку «Замку Радомисль». Отож весною до тридцяти сортів високих борідкових ірисів, що були висаджені 4 листопада, додадуться ще кілька десятків низько- та середньорослих, а вздовж берегу водоспаду ростимуть водолюбні сорти.

Висадити свої іриси на території історико-культурного комплексу порадила Ігорю Хорошу українська поетеса Ліна Костенко. «Ми спілкувалися з Ліною Василівною ще навесні, до відкриття цього комплексу. Із захопленням розповідаючи про красу цих місць, саме вона першою запропонувала ідею посадити тут мої іриси», – розповів селекціонер.

Недаремно серед сортів, подарованих «Замку Радомисль», було кілька, присвячених видатній поетесі: «Сніг у Флоренції», «Гіацинтове сонце», «Ліна Костенко». А ще наступного року в Радомишлі з’явиться ще один Острів Любові: до острівця, що є на території комплексу, доповненням стане й сорт ірису з такою ж назвою, виведений тернополянином.

Загалом, квіти селекції Ігоря Хороша можна побачити в Національному Ботанічному саду ім. М. Гришка та Львівському ботанічному саду, «ірисовій долині» в Тернополі. Є іриси від Ігоря Хороша і в приватних колекціях, зокрема, у Ліни Костенко, Софії Ротару, Барбари Брильської.

Довідка:

Сьогодні у світі налічується близько 200 видів ірисів, що ростуть на 5 континентах, 15 класів, які об’єднують понад 80 тисяч сортів, створених і відібраних селекціонерами всього світу.

За двадцять років селекціонування Ігор Хорош вивів вісімдесят п’ять сортів ірисів. Процес виведення одного сорту займає сім-вісім років, – саме стільки часу минає від моменту запилення квітки до часу, коли відбувається офіційна реєстрація сорту.

На фото: Ігор Хорош та Ольга Богомолець.
Фотографія надана прес-службою Ольги Богомолець.

Тернопільська Липа

Від admin