Надзвичайно урожайним на нагороди виявився жовтень для творчих колективів Центру творчості для дітей та юнацтва міста Тернополя. Зокрема, два Гран-прі та одне перше місце привезли його вихованці з Всеукраїнського конкурсу-фестивалю для дітей та молоді «Осінні зоряні мости», що проходив у столиці України.

Цей мистецький форум вже п’ятнадцятий рік поспіль проводиться задля популяризації та підтримки творчості талановитих юних виконавців у різних жанрах: вокальному, танцювальному, інструментальному, розмовному, цирковому, оригінальному тощо. І хор центру творчості «Фантазія» під керівництвом Тетяни Дмитрук-Тимченко виборов Гран-прі в номінації «Вокальні колективи».

Ми дуже тішимося, що вперше в нас на цей конкурс поїхав хор «Фантазія», – розповідає директор Центру творчості для дітей та юнацтва Світлана Миханчук. – Там займаються діти молодшого шкільного віку, і хор такого плану практично був один серед учасників: Звичайно, хорові колективи виступали, в основному, з Київської області. Але всі їхні учасники – дещо старші за віком. І коли наші діти заспівали багатоголосний твір, аплодували навіть члени журі.

Ще одне Гран-Прі, але вже у номінації «Фольклорний колектив», здобули юні співаки із ансамблю «Перепілочка» (керівник Наталя Гладій). У їхньому виступі найбільше овацій зібрав номер, де звучала в’язанка українських народних пісень із елементам інсценізації.

А музиканти із ансамблю баяністів-акордеоністів «Акорд» (керівник Тетяна Іщук) посіли перше місце серед інструменталістів. За таку перемогу вони були нагороджені путівками у дитячий табір «Артек».

Коли голова журі – народна артистка України Алла Попова – почала підбивати підсумки конкурсу, то особливо підкреслила, що цього року, незважаючи на те, що було дуже багато колективів з Києва і Київської області, але представники із різних регіонів показали набагато вищий рівень. Відтак, Західна Україна – у вокальному напрямку, а східні регіони, зокрема, Донеччина, – у танцювальному, – згадує Світлана Миколаївна.

До речі, хор «Фантазія» на обласному етапі конкурсу патріотичної та повстанської пісні, який нещодавно проходив у Тернополі, здобув перше місце, а на міському – одержав Гран-прі. А в номінації «Образотворче мистецтво», що теж була представлена на міському конкурсі патріотичної і повстанської пісні, вихованки центру Настя Зарічна і Олена Ференц також взяли Гран-прі, а Таня Дума посіла перше місце (педагоги Олена Панкевич та Надія Сав’юк).

Ще один нещодавній успіх вихованців Центру творчості для дітей та юнацтва – всеукраїнський фестиваль танцю «Галицькі фрески», де Народний театр танцю «Посмішка» взяв друге місце в номінації «Сучасний сюжетний танець».

– Колективів на фестивалі було дуже багато, – сильних, відомих, які в різних номінаціях виставляли різні групи, – говорить Світлана Миханчук. – І там непогано заявила про себе наш молодий педагог, до речі, колишня вихованка «Посмішки» Сюльжета Вовк. Вона зробила постановку одного з танців на конкурс, і її роботу досить високо оцінили.

Як переконана пані Світлана, такі перемоги – дуже великий стимул для дітей далі займатися, працювати над собою, вдосконалюватися, адже вони пишаються своїми досягненнями, показують грамоти в школі однокласникам та вчителям, аби продемонструвати, що не тільки вчаться, а таки чогось досягають.

 

Олена Лайко

Тернопільська Липа

Від admin