Підвищити тарифи за житлово-комунальні послуги планує міська влада найближчим часом. Вони можуть бути затверджені виконкомом уже на днях, а набудуть чинності, якщо не з 1 жовтня, то до кінця місяця. Таке рішення чиновники мотивують насамперед економічною і правовою необхідністю. Суттєвою відмінністю нового тарифу на утримання житла буде те, як зазначають посадовці, що він буде встановлюватися для кожного будинку окремо – так званий побудинковий тариф. Однак слід врахувати й наступний момент, який є не менш важливим для споживачів: його запровадження призведе до зростання вартості житлово-комунальних послуг від 30 до 50 %.

– Існує дві причини, аби переглянути тарифи у Тернополі з надання послуг на утримання будинків та прибудинкових територій. Перша – це правова, а друга – економічна. Правова пов’язана з тим, що змінилася правова база, яка формує порядок надання послуг і порядок визначення тарифу на утримання житлового фонду. Що стосується економічного фактора, то за останні роки збільшилась в енну кількість разів вартість паливно-мастильних матеріалів, зросла мінімальна заробітна плата. Відтак, об’єктивні чинники зобов’язують провести відповідні зміни, що дасть можливість говорити про якість надання послуг, – стверджує заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський.

У новому тарифі закладено не лише зміну вартості послуг, як наголошує посадовець, а й самого підходу до їх надання. Зокрема, відповідальність за якість наданої тої чи іншої послуги безпосередньо покладена на виконавців (тобто на підприємства, які обслуговують будинки), замовник конкретно знатиме скільки і за що платить. Утім, виникає запитання, чи справді це дозволить тернополянам отримувати прозору і відкриту інформацію про розподіл сплачених коштів за житлово-комунальні послуги. Та й зараз хіба жеки чи інші підприємства, на балансі яких перебувають будинки, не повинні нести прямої відповідальності за ефективність дільності своїх працівників.

– Тернопіль є фактично останнім містом в Україні, який не змінював тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з 2008 року. Раніше за Тернопіль тариф переглядала лише Полтава. Інші обласні центри це робили у 2009-2011 роках, – каже пан Стемковський.

Отож, згідно з новвоведенням тариф на квартплату  базуватиметься на трьох складових: тариф на послуги з утримання будинків, тариф на обслуговування ліфтів і тариф на вивіз і утилізація сміття. Тобто тернополянам за користування ліфтами і вивіз сміття будуть платити окремо.

До cлова, діючий тариф передбачає наступні розрахунки: будинки з ліфтом – 1,25 грн, а без ліфта – 1, 02 грн (вартість послуги в місяць, в розрахунку на 1 мешканця). Тоді, як запропонований тариф на послуги з утримання будинків, де є ліфт, становитиме 1,32 грн, а без ліфта – 1,27. Окрім того, тариф на обслуговування ліфтів складатиме 0,22 грн, а на збір, вивіз і утилізацію сміття – 0, 324 грн.

Більшість коштів, як запевняють чиновники, будуть направлені на обслуговування технічних інфраструктур будинків. Зокрема, на прибирання сходових кліток витрачатиметься 0, 19 грн, прибирання прибудинкової території – 0, 33 грн, освітлення – 0,05 грн, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем – 0,215 грн. Здавало б ся непогано, на перший погляд. Але, якщо підрахувати загальну суму, яку доведеться сплачувати відповідно до нового тарифу, то вона буде чимала.

До прикладу, тернополянка Галина Петровська проживає у трикімнатній квартирі, площею 72 м/кв. Ліфта у будинку немає. Наразі жінка платить за комунальні послуги приблизно 75 грн щомісяця. Якщо ж підсумувати суму, яку пані Галина буде платити за квартплату у відповідності до нового тарифу, то вона становитиме майже 115 грн.

Тож попри переваги нового тарифу на утримання житла, про що наголошують чиновники, він відчутно позначиться на гаманцях тернополян. Незважаючи на те, що Тернопіль є одним із міст, де найнижча заробітна плата і високий показник безробіття, ціни на житлово-комунальні послуги ростуть, як на дріжджах.

А стосовно твердження, що новий тариф дозволить підвищити якість надання житлово-комунальних послуг, виникають певні сумніви: невже завдяки новим розрахункам, які помітно зростуть і відіб’ються на сімейних бюджетах людей, під’їзди блистітимуть від чистоти, а ліфти практично не ламатимуться? Питання наразі є відкритим. Що з того всього вийде – час покаже.

Юля КВІТКА

Тернопільська Липа

 

 

Від admin