Перебуваючи на посаді голови обласної ради, Олексій Кайда отримує сьогодні заробітну плату у розмірі 12 тисяч гривень. До нового року його місячний дохід становив понад п’ять тисяч гривень. Тому й не дивно, що він, як зізнається сам посадовець, не уявляє, як можна прожити місяць на 1000 гривень.  Свою зарплату, як стерджує пан Кайда, використовує з добрими намірами. Мовляв, частину коштів віддає на благодійність, не афішуючи цього. А от від хабарів принципово відмовляється, неодноразово отримувавши таку спокусливу пропозицію. Найменшу суму, яку йому пропонували, – 1000 доларів.

Про свій життєвий шлях від працівника взуттєвої фабрики до політика, студентські роки і читацькі уподобання Олексій Кайда розповів під час «Зустрічі без краватки», 13 вересня.

– У політиці я вже 22 роки. Труднощі завжди були, їх не уникнути. Скажімо, протягом 2002-2003 років працював помічником  голови Львівської обласної ради. Найважчим тоді для мене був психологічний момент, коли ставилося питання про звільнення працівника. Адже розумів, що своїм рішенням позбавляв його заробітної плати. Але коли людина, перебуваючи в такому стані алкогольного сп’яніння,  не могла самостійно рухатися, і в кабінет її доставляв наряд міліції, то всі сумніви розвіювалися.

У юні роки Олексій Кайда мріяв не про крісло чиновника. Він хотів стати морським піхотинцем. Для цього сім діб добирався поїздом до Благовещенська, аби там вступити у військове училище. Та не судилось.

–  Після невдалої спроби здати вступний екзамен, у 17 років пішов працювати на взуттєву фабрику. Щоб не втратити своїх розумових здібностей, я сам вигадував різні задачі і розв’язував їх, – пригадує чиновник. – Любов до української мови та літератури мені привила вчителька Ганна Токань. Якось вона запропонувала організувати різдвяний вертеп. Колядок і щедрівок у рідному Бердянську не знали. Ми з хлопцями знайшли стару книгу, звідки їх і вивчили. А на Старий рік знову влаштували вертеп. Загалом тоді ми наколядували більше 200 рублів. Це була місячна зарплата. За ці гроші поїхали у Львів на прес-конференцію Товариства української мови ім. Тараса Шевченка. Тож я вже знав, у якому місці буду навчатись. Згодом вступив до Львівського технічного інституту.

Студентські роки пана Кайди проходили у Львові, де сьогодні проживає його сім’я. Відвідує чиновник дружину та 14-річного сина переважно у вихідні, й то не завжди. Вони вже звикли, що вдома чоловік буває рідко. До того ж, їхні сімейні стосунки вже перевірені часом – у шлюбі  з дружиною Олексій Кайда перебуває вже 20 років. Однак, що стоїть на першому місці в посадовця– сім’я чи кар’єра – він так і не відповів конкретно. Мовляв, ніколи не ставив перед собою таких пріоритетів.

Присутніх цікавила думка голови обласної ради про сучасну молодь.

–  Українська молодь завжди була прогресивною. Якщо сьогодні тернопільські студенти не проявляють активності чи ініціативності, – це означає, що не настав той час. Адже, зважаючи на те, що в місцевих вузах їх навчається понад 30 тисяч, вони могли би перевернути Тернопіль з ніг на голову, – вважає Олексій Кайда.

Не обійшлося і без жартів. Сьогодні, за його словами, тернополяни говорять, що містом керують АльКайда і БенНадал.

Стосовно читацьких смаків, то політик надає перевагу детективам. Цікаво, що свого часу він прочитав і “Гаррі Поттера”. Їх пан Кайда придбав для сина. Та фантастичний роман настільки його захопив, що він сам перечитав усі книги “Гаррі Поттера”. Зараз посадовець дочитує “Чорного ворона” Василя Шкляра, але цей процес наразі затягнувся через брак часу. А от любов до книги Олексію Кайді прищепила мама, коли той був у 8 класі, за допомогою ременя.

Нагадаємо, що «Зустріч без краватки» проводить інформаційний ресурс Events.te.ua.

Юля КВІТКА

Тернопільська Липа

Від admin