З 1 жовтня тернопільське сміття у Малашівці вивозити не будуть через закінчення терміну договору. Тож виникає підозра, що наше місто знову може  зіткнутися зі сміттєвою проблемою. Однак місцеві чиновники заспокоюють, мовляв, зараз ведеться підготовка нових полігонів. Але куди ж саме вивозитимуть тверді побутові відходи з Тернополя вони не повідомляють. Це стане відомо, за словами посадовцями, через тиждень або два.

–  Сьогодні є декілька варіантів, де може бути вивезене і утилізоване тернопільське сміття. Зараз не хотів би називати конкретні адреси. Це полігони, які мають паспорти, дозволи, погоджені з відповідними екологічними структурами, є уже й розрахунок вартості цих послуг. Тому проблема зі сміттям не повинна би виникнути, – запевнив заступник міського голови Владислав Стемковський.

До речі, якщо раніше посадовці говорили про зведення сміттєпереробного заводу, то тепер мова йде про побудову сміттєсортувальної станції. Цікаво, у кожного з чиновників власна словесна стратегія вирішення ситуації зі сміттям? Адже не так давно міський голова Сергій Надал розповідав саме про завод.

– Наразі ведеться  робота з розробки техніки економічного обгрунтування і проектна документація cміттєпереробної станції. Міський голова поставив завдання, щоб максимальний відсоток переробки сміття не спалювався, відтак процес сортування становив 60-70%. Залишки будуть вивозитися на полігон, але це вже будуть неактивні речовини, менші за об’ємом, вагою, і з меншем рівнем шкоди для навколишнього середовища, – зауважив пан Владислав. – В Україні зараз спостерігається хвиля появи підприємств, які спалюють сміття. Навколо них, у радіусі 30-40 кілометрів, фіксують захворювання серед населення. Тому Європа відмовляється від таких таких заводів.

Як обіцяють чиновники, сміттєпереробна станція буде зведена наступного літа.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin