Міська рада Тернополя має намір демонтувати культові споруди, що розміщені у парку Національного Відродження. За словами мера Сергія Надала, для цього спершу потрібно рішення сесії. А поки що намір влади підтримали представники традиційних церков на засіданні Духовної ради.

Що за релігійна громада та які споруди побудувала поблизу Співочого поля намагалися з’ясувати священики різних конфесій. І жоден з них не сказав: це наші вірні.

Владика Нестор, єпископ Тернопільський і Бучацький української православної церкви Київського патріархату зауважив, що найбільш влучно було б назвати зазначену громаду сектою.

– Ця громада називає себе греко-католиками. Але не входить в жодну єпархію в Тернопільській області, існує поза правовим полем церкви. Вони не визнають влади єпископів, а, отже, не можуть називати себе церквою. Слово «секта» є найбільш визначальним для них.

Він першим порушив питання про те, що віряни  у парку не зареєстровані як організація чи товариство.

– Вони не мають реєстрації, не мають права на отримання земельної ділянки. Розуміють це і здійснюють захоплення землі – тобто, вкрали її і збудували будівлю. Багато років влада не хотіла це зачіпати, бо люди називали себе греко-католиками. Але бачимо, що це секта. Боротьба з ними оздоровить усе місто. Це не міжконфесійна боротьба, а спроба навести порядок.

Питання незаконної будівлі у парку «висить» уже майже 10 років. Причому комплекс найбільше розрісся за останні два роки. Як виявилося, громада захопила чималий шмат землі. За словами мера, його площа — близько гектара. Як це вдалося, зрозуміти простій людині важко. Сергій Надал пояснив, що може відповідати тільки за той період, що він сам є при владі. Землю у парку нещодавно передали об’єднанню парків, а раніше вона (неймовірно, але факт!) була нічиєю, нікому конкретному не належала.

Синкел Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ о. Андрій Романків висловив велике здивування тим, як швидко вдалося побудуватися невідомій громаді поблизу Співочого поля. І наполягає: ці люди порушують закони України.

– Владики мають справи із побудовою храмів. Ми знаємо, наскільки тривалий процес має перейти кожен священик, щоб зрізати дерево чи кущ. Це бюрократичний процес, але треба його дотримуватися. Натомість ця група нехтує законами. Люди зайшли на територію парку, знищили зелені насадження, будують споруди. Але невідомо, наскільки ці будівлі є міцними, наскільки безпечно туди заходити. Тому підтримуємо рішення мерії навести там порядок. Але треба не допустити кровопролиття, демонтувати цивілізовано.

Отець Андрій від імені своєї церкви відхрестився від громади у парку. Мовляв, колись вони називали себе греко-католиками, та почали по-іншому інтерпретувати Боже слово і вносити зміни до Богослужінь. Тому він намагається застерегти тих, хто не має твердої віри, щоб вони не потрапили у пастку.

– Ми підтримуємо рішення про демонтаж, – додав отець Іван, обласний благочинний УАПЦ. – Демонтувати треба, але в межах розумного. Там є статуї, ікони святих. Їх треба спочатку винести.

Отець Іван також наголосив на великому фінансуванні громади.

– Виникає питання, звідки таке фінансування у цієї громади? Ні одна церква не має такої огорожі, – наголосив він.

Його підтримав і о. Анатолій Зінкевич, настоятель Свято-Троїцького духовного центру.

– Вони роздають агітки на дорогому папері. Хто зацікавлений у цьому? Хто сприяє цьому будівництву у такому добротному варіанті?

За різними оцінками, на відправи у парку збирається від 30 до 50 людей.  Питання,  хто ж їх фінансує, цікавило усіх: і священиків, і присутніх на засіданні журналістів. Проте жодне ім’я, компанія чи організація так і не були озвучені.

Отець Анатолій впевнений: на території парку діє система зомбі.

– Вони розказують, що Божа Мати там варить їсти і працює. Там діє система зомбі. Там непосвячена ікона. Це картина. Це просто речі, які там лежать. Люди мають узаконити себе. Дуже просто поставити хрест. Але це не церква. Ця громада не має стосунку ні до церкви, ні до закону. То чергове «Біле братство».

Отець Марек Гулик із Римо-католицької церкви пригадав, що представники громади хотіли потрапити на аудієнцію до Папи Римського, щоб він узяв їх під свій захист. Навіть приходили до представника Папи, коли той взимку був у Тернополі. Проте, за його словами, пішли ні з чим: секта не може отримати благословення з Риму.

Історії навколо релігійної громади у парку Національного відродження з кожною хвилиною набували щораз жахливіших подробиць. Міський голова згадував про прокльони, якими ці люди осипали глядачів, що прийшли на Співоче поле на День міста. Бо, нібито, глядачі їм заважали.  А ще кожного, хто наближався до споруди ближче, ніж на чотири метри, нібито фіксували на камери мобільних телефонів.

Після всіх виступів і одноголосної підтримки з боку представників церков стало ясно: демонтажу таки бути.  Мер запевнив, що при цьому будуть присутні не тільки правоохоронці, а й медики і психологи. На той випадок, якщо комусь із цієї неідентифікованої громади буде потрібна допомога. Хоча коли і як буде відбуватися процес демонтажу, поки що невідомо. Треба спершу дочекатися рішення сесії. Засідання має відбутися наприкінці вересня.

Тетяна Сорока

Від admin