І відвідувати, як виявляється, теж не настільки обов’язково. Попри те, що ще минулого року Президент України Віктор Янукович запровадив обов’язкове дошкільне виховання для п’ятирічних дітей, значних змін від цього для дошкільнят ані у 2010, ані у 2011 роках не відбулося.

Начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк заспокоює мам:  усіх шестилітніх дітей, незалежно від того, відвідували вони у свої п’ять років садок чи ні, обов’язково приймуть на навчання до школи.

– Можливість відвідувати садок для дітей п’ятирічного віку ми створили. Із цього навчального року відкрито уже 5 груп у дошкільних закладах. До кінця листопада буде ще одна. Умови є, – зазначає Ольга Петрівна вона. І додає, – Може, не для всіх батьків є потреба віддавати дітей у садки. Як такого конкурсу, відбору, що дитина зобов’язана відвідати садок, бо її не приймуть до школи, однозначно не буде.

Відсоток охоплення дошкільним навчанням у Тернополі, за словами начальника управління освіти, досить високий. Близько 77% дітей 5-річного віку відвідують садки. Хоча у різних мікрорайонах міста, звісно, ситуація із садками різна.

– Якщо немає можливості поряд із будинком, де живе родина, віддати дитину до садка, ми пропонуємо відвідувати його в іншому мікрорайоні, – заявляє Ольга Похиляк. –  Немає такого, щоб батьки хотіли віддати своє маля до садочка, а ми не запропонували того чи іншого навчального закладу. Такої проблеми не існує. Відколи я на посаді, пріоритетним питанням є відкриття нових груп, де це можливо. До речі, хочу подякувати усім керівникам дошкільних закладів за прекрасну підготовку до нового навчального року.

Отже, дошкільнята у Тернополі мають можливість відвідувати садки. І навіть дуже добре їх відвідують, зважаючи на відсотки по місту. Але, як не дивно, жодного сертифікату чи свідоцтва про таке навчання їм видавати не будуть. Це підтвердила і Ольга Похиляк.

– Документу як такого про закінчення курсу підготовки до школи, чогось особливого,  пятирічні діти отримувати не будуть.  Його не було минулого року, і цьогоріч теж не вводили, – наголошує вона. –  Щодо співбесід перед школою, то кожну маму з дитиною зазвичай зустрічає заступник директора, вчитель початкових класів. Це звичайна співбесіда. Якогось конкурсу і обов’язкового обсягу знань, якими має володіти майбутній першокласник, немає.

Не варто боятися і жодних обмежень щодо вступу до першого класу  дітей, які з якихось причин не могли відвідувати дитсадок.

– Кожна мама чи батько зацікавлені в тому, щоб їхня дитина мала якийсь мінімум знань перед початком навчання у школі. Це існує як правило. Я би не сказала, що є різниця між дітьми, які ходили садочок, і які туди не ходили. Отже, відвідування дошкільного закладу при прийомі до школи враховуватися не буде, – стверджує Ольга Петрівна.

Таким чином, можна сказати лише одне: добре, що дитячі садки в місті є. А от віддавати дитину до дошкільного закладу чи виховувати її вдома, залишається на розсуд самих батьків. Принаймні, у 2011 році.

Тетяна Сорока

Від admin