Віталій Довгасенко художник-живописець, член Спілки художників Греції, член Міжнародної спілки художників

Завершується 2010 рік… Яким він був для вас – хорошим, поганим, звичайним, пролетів швидко чи було відчуття, що час тягнеться довго тощо?

У жодному разі не було відчуття, що час тягнеться довго. 2010 рік настільки швидко пролетів, що я і не встиг цього усвідомити. Так склалося, мабуть тому, що у цьому році відбулося дуже багато подій. Проте, кожен рік гарний, кожен рік чудовий, прекрасний. Не буває поганих років. Рік відіграв свою роль, пройшов, і чекаємо чогось нового у новому році.

За які події, на вашу думку, 2010 рік увійде в історію (нашого міста, країни, світу)?

2010 рік в  історію Тернополя однозначно увійде створенням, народженням такої гарної громадської організації, як «Тернопільська липа».  І це факт, бо я спостерігав за створенням цього осередку. В історію країни, то це, мабуть, зміна влади. Хоча, ми ще побачимо наскільки це стане історією держави, час покаже. І про світ… На жаль, це, мабуть, економічна та політична кризи. Це не є щось позитивне, не є щось світле, а велика проблема. Саме ця криза «закрила» всі оптимістичні настрої. Хоча я вірю, що мистецтво та краса врятують світ ще раз.  У світову історію живопису рік увійде також моєю власною авторською виставкою в Афінах, яка відбулася у червні. Я нею задоволений, та й не лише я, але люди, які мені допомагали. Виставки є культурні та комерційні. Даний показ був комерційним. Показником успішності виставки є той факт, коли не залишається робіт, коли все розкуповують. Майже так і відбулося. Роблячи роботу, вкладаєш у неї власні переживання, а коли це ще й подобається людям, і не просто подобається, а людина готова заплатити кошти, щоб отримати цю роботу, то це найвищий критерій успішності. Отже, моя виставка пройшла дуже добре.  Також одна з моїх робіт зайняла перше місце за версією грецького незалежного альтернативного журналу «Підводна лодка». Двічі на місяць даний журнал робить такі конкурси образотворчого мистецтва, де люди приходять і голосують за роботу, яка їм сподобалася. Ось це така друга дуже важлива світова подія.

Чим особисто для вас він запам’ятається?

Найголовніше, що я на особистому рівні прийняв рішення, і зробив перші кроки для того, щоб повернутися в Україну. Повернутися – це дуже відносно, тому що я вже сімнадцять років офіційно проживаю в іншій країні, але ніколи не втрачав контактів з Україною. Україна – це моя країна.

І Ваша грецька дружина переїде в Україну?

Також сюди переїде і моя дружина. Ми лише раз були разом в Україні влітку два роки тому. Вона просто закохана в Україну, у Львів, дуже сподобався Тернопіль. Останні два роки я лише чую від неї: «Коли ми їдемо в Україну?»  =) Каже, що вивчить українську мову.

Яка подія, зустріч, книга, фільм тощо стали для вас відкриттям 2010 року?

Із книг чогось такого, щоб мене захопило не було. Дуже багато переглядаю фільмів. Єдиний, що вразив, хоч і не новий, документальний фільм «Ashes and Snow»/«Попіл і сніг». Це фільм про людину відносно природи, природу відносно людини. Раджу Вам його переглянути. У ньому захоплює музика, англомовні вірші та фантастична фотографія. Зустріч… Кожна нова зустріч для мене є позитивною та вражає. А знайомлюся я дуже часто. Важко вибрати таку зустріч, яка була б найяскравішою.

Найбільша помилка цього року.

Як сказав Ошо: «Я про одне шкодую, що дуже мало роблю помилок». Звичайно є помилки. Це стосується спілкування, відносин між людьми. Вважаю, що не потрібно переживати через помилки, які можна виправити. Мабуть, великих помилок у житті я вже не роблю.

Який найголовніший життєвий досвід вдалося здобути цього року, зробити певні висновки тощо?

Звичайно, певний особистий підсумок підведений: що відбулося, що особисто я зробив у році, що минув, чого я досягнув. У цьому плані  я собою задоволений. І хочу ще більше бути задоволеним собою у 2011 році. Є велике бажання якісніше реалізувати себе та  свої ідеї у наступному році.

Що позитивного треба на вашу думку взяти зі старого року в новий, а що було б непогано залишити – як для вас особисто, так і для держави чи навіть світу?

Однозначно взяти наші посмішки, наш гарний настрій, повагу до людини, яка поруч з тобою, любов. А залишити все протилежне – ненависть, сльози, образи. Взяти з собою лише світле, і з цим крокувати у році, що прийшов.

Якби можна було сформулювати основний слоган чи гасло року, що минає, яку б фразу, приказку, поетичний рядок тощо ви б обрали?

Хммм… Шукаю чужі фрази, та хотілося б сказати своїми словами. Мабуть, віра… Віра в себе. Віра в кожного. Віра в людей. Віра в Бога. Віра в природу.

Що чекаєте (на що сподіваєтесь) від 2011?

Чесно? Абсолютно нічого.  Мені цікавий кожен день. От сьогодні я чекав, щоб зустрітися з Вами.  Чекаю здійснення особистих мрій. Бажаю зробити те, що не встиг у минулому році. Ще, наприклад, зробити наступну авторську виставку. А в загальному… А що нам бракує? Якщо нам чогось бракує, то нехай додасться в новому році.

Як святкуєте зимові свята?

Цього року вперше за сімнадцять років я святкую Новий рік та Різдво в Україні. Мені дуже подобається вливатися в ритм суспільства, де я перебуваю, а саме святкувати Різдво не 24-25-го грудня, а 6-7-го січня за східним календарем.

Ваші побажання тернополянам.

Мабуть, повторюся, якщо скажу ті всі побажання, які ми кажемо одне одному на зимові свята. Щастя, посмішок, внутрішньої рівноваги та впевненості в собі. Бажаю, щоб Тернопіль робили гарним і красивим, тому що цей шлях не закінчений, він лише розпочався. Потрібно зберегти все те краще, що має Тернопіль, та ще й додати. Не забувайте свого міста! Також, тернополяни, звертайте увагу на мистецтво! Мистецтво допоможе всім!

 

Ольга ХУДА

Від admin