Із двох «зол» депутати Верховної Ради вибрали менше. Принаймні, у цьому переконаний народний депутат від НУ-НС Іван Стойко.  І дуже хоче переконати у тому своїх майбутніх виборців. Для цього навіть зібрав прес-конференцію у Тернополі.

«Зло перше», так би мовити, — це закон про вибори до парламенту за редакцією Олександра Єфремова.

– Якби був прийнятий цей закон, то на першій же сесії нового парламенту була би змінена Конституція України, – робить прогнози нардеп.

Він по пунктах перераховує усі недоліки того проекту. Серед них , зокрема, зняття з виборів кандидата у депутати за два навіть дрібні попередження. А ще зняття усіх «неугодних» — таким чином у перегонах міг би залишитися або представник від Партії регіонів, або ж самовисуванець, який під будь-яким приводом згодом перейде, знову ж таки, на бік влади.

А «зло друге» – це закон про вибори, підготовлений робочою групою при Президенті України.  Саме його із поправками і прийняли увечері у четвер народні обранці.

– Треба вибирати менше зло, – пояснює свій крок Іван Стойко.

Він-бо проголосував саме за цей законопроект. Причому, ще зранку НУ-НС була проти, а вже ввечері – дуже навіть «за». Але це так, дрібниці. Будь-які таємні домовленості партія відкидає. Доведеться повірити, що тут вирішальну роль зіграло те, що 80% зауважень Венеціанської комісії були враховані у законі. Саме на цій причині наполягає  сам нардеп.

Передвиборна кампанія, за його словами, неофіційно почнеться одразу після Нового року.

– Закон про вибори ми зробили навіть на шкоду собі – щоб вибори відбулися. Зараз ми уже впевнені, що вибори відбудуться в останню неділю жовтня 2012-го, – радіє Іван Михайлович.

І називає переваги нового документу. Як-ось те, що бюлетені відтепер будуть зберігати цілих п’ять років. І хто що «зробить не так» – буде покараний тими, хто прийде до влади і у пізніший термін, аніж досі. Відповідальності, так би мовити, уникнути не вдасться. А ще агітацію усім кандидатам у ЗМІ буде проплачувати держава – відповідно, усі будуть в рівних умовах. І зникне пункт «проти всіх».  Він, як виявилося, був коренем проблем на минулих президентських виборах.

– Чому програла Юлія Тимошенко? Їй забракло 3-5% голосів. Бо люди голосували «проти всіх». Голосуйте або так, або так! – говорить колишній губернатор Тернопільщини.

Водночас, він переконаний, що Партія регіонів не має серйозних кандидатів для перемоги на майбутніх парламентських виборах.

– Я оптиміст. Ми маємо шанси виграти. Сьогодні опозиція може набрати 40% голосів по списках і ще 40% — по округах.

Він згадує результати останніх місцевих виборів і сам дивується.

– Коли бачу «посинілу» Тернопільщину, я не розумію, що сталося. Підкупи, продані голоси. І в результаті  третина районів має керівників від Партії регіонів.

Новий закон, на його думку, проблеми із фальсифікаціями не вирішить остаточно. Але трохи зменшить їх кількість.

– Підкуп завжди був і буде. Але не так відкрито, – сподівається Стойко.  – Якщо у законопроекті Єфремова дозволялося голосування на дому, то тепер потрібна буде довідка від лікаря, що у той день людина не може голосувати.

«Нунсівець» уже виробив свою стратегію, як переконати виборців бути максимально чесними.

– Я буду звертатися до людей. Навіть якщо рука бере 100 гривень – не голосуйте. Повинна бути сумлінність. Ні 100 гривень, ні продукти не врятують. Ви грабуєте своє майбутнє!

Чи сам Іван Стойко піде на вибори, говорити відмовляється.

– Це буде вирішувати команда, керівництво КОДу, — відповідає. – Якщо буду вибраний КОДом – піду. Буду робити так, як скаже команда.

Шанси відомих на Тернопільщині політиків, що раніше брали участь у перегонах до рад різних рівнів, політик оцінює обережно. Мовляв, сам нічого сказати не може, прізвищ не пам’ятає, хіба що йому хтось би нагадав.  Та шляхом недовгих роздумів таки зважується на свій погляд. Прогнозує:  імовірність пройти на вибори від опозиції є у Василя Лила та Олексія Кайди, а від влади – у Юрія Чижмаря. Юрій Васильович не може іти від опозиції з тої простої причини, що належить до «Єдиного центру».

Однозначну відповідь Стойко дає лише щодо Романа Заставного, який нещодавно вийшов із «За Україну» та перейшов у «Фронт змін».

– В’ячеслав Кириленко сказав, що Роман Заставний залишив партію нечесно. Навряд чи Кириленко «дасть добро», щоб Роман Йосипович балотувався від будь-якої партії, – каже Іван Михайлович.

Попри те, що Іван Стойко, як і решта жителів України наразі не знає, хто пройде до парламенту на майбутніх виборах, віри він не втрачає. Хоче, щоб національно-демократичних сил було більше. Критику опозиції через прийняття нового закону він вважає ледь не провокацією. Каже, зараз треба говорити про об’єднання. Поговорити, звісно, не завадить. Але чи будуть якісь реальні дії у цьому напрямку?

Тетяна Сорока

Від admin