Уперше в Тернополі започатковано міський конкурс обдарованої молоді на присудження мистецької стипендії “Крок”. Мета проекту – заохотити талановитих молодих людей розвивати свої творчі здібності. Конкурс проводиться за трьома мистецькими напрямками: образотворче мистецтво, музика і література. У кожному з  них журі визначить одного переможця, який отримає винагороду в розмірі п’ять тисяч гривень. Заявки для участі можуть подавати всі охочі, віком від 18 до 35 років. На конкурс мають бути представлені виключно власні роботи, не пов’язані з політикою, як наголошують організатори. Причому, обмежень у кількості поданих творів немає. Організаторами конкурсу є Фонд розвитку міста Тернополя ім. В. Лучаковського та міське управління культури та мистецтв.

– Назва конкурсу для молодих музикантів, літераторів, художників є кроком у майбутнє. Вони мають шанс виграти одноразову стипендію у сумі п’ять тисяч гривень і використати її, як вважають за доцільне. Скажімо, на видання книги, проведення літературних вечорів чи різноманітних виставок, – розповідає координатор проекту Катерина Заграбелюк. – Наразі, починаючи від 15 листопада, вже надійшло 48 заявок. Така кількість охочих за невеликий проміжок часу свідчить про те, що конкурс цікавий молодим людям.

Звичайно, що твори трьох мистецьких напрямків журі будуть оцінювати за різними критеріями, зауважив начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик. Що стосується образотворчого мистецтва, то техніка виконання роботи обирається автором на власний розсуд. Її розмір не повинен бути меншим 30×20 см. Робота має бути охайною, втілювати у собі оригінальність ідеї і творчий підхід.

Обсяг поданої малої форми прози у літературному напрямку, наприклад, новела, оповідання, – до 10 сторінок формату А4, набраних 14 кеглем, а середньої форми прози – до 25 сторінок. Мова роботи – лише українська, – каже пан Олександр. – Музичний твір повинен тривати до 15 хвилин. Допускається як його індивідуальне, так і колективне виконання. Конкурс триватиме до 23 березня  наступного року.

Заявки молоді люди можуть приносити в  Асоціацію міських громадських організацій «Фонд розвитку міста Тернополя імені Володимира Лучаковського», що на вул. Пушкіна, 4 або в міське управління культури і мистецтв, що на вул бульв. Шевченка,1, а також надсилати на електронну адресу konkurs.krok@gmail.com.

Кошти на вручення премій виділяє Фонд розвитку міста Тернополя ім. Володимира Лучаковського.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin