Дні минають за днями, а народні депутати продовжують виправдовуватися. Намагаються пояснити, чому 17 листопада таки проголосували за закон про вибори.  Спершу нардеп від НУ-НС Іван Стойко довго у Тернополі розповідав, який він білий і пухнастий. Тепер від нього вирішив не відставати і нардеп від ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. 

– Звинувачувати мене, що я голосував за якісь кошти, є катастрофою для тих, хто це робить. Жодного разу за два скликання Деревляний не голосував за гроші. Мені нічого і не пропонують – знають мою позицію і яка буде відповідь, – розповів він під час прес-конференції.

За його словами,  заяви про голосування з примусу чи за винагороду оприлюднюють малі партії, які мають лише установчі документи і нічого більше. Голосів, мовляв, і в більшості вистачало. А «дрібні» лідери просто роблять провокації на цій темі.

– Кожного дня збиралася фракція. Ми прийняли рішення про вільне голосування, – зазначив він.

Бідкався, що кращого закону на розгляді все одно не було – жоден із пропонованих раніше проектів не був підтриманий більшістю. А, отже, вибирати не було з чого – закон Єфремова був набагато гірший, ніж проголосований.

Як поставилася до таких дій своїх партійців Юлія Тимошенко, Василь Деревляний не знає. Що йому відомо точно, так це те, що їхню лідерку цим рішенням ніхто «не здавав», а ще – що знищити її «по-любому не вдасться».

– Із Юлією Тимошенко зв’язку не було. Але у засіданні фракції участь брав Олександр Турчинов. Виходили із ситуації: якщо будуть враховані зміни – будемо голосувати, – сказав Василь Тимофійович.

За його підрахунками, цілих тринадцять поправок від БЮТ включили до документу.

– Ми вміємо домовлятися і тримати слово. Більшість поправок враховані – ми повинні тримати слово і голосувати.

Він упевнений, що тепер фальсифікацій на виборах буде менше. Тож сміливо зможе дивитися в очі своїм виборцям. Треба тільки, мовляв, разом спільно не допустити фальсифікацій. БЮТ уже має заготовлену «відповідь режиму» — активістів партії у кожному селі області. Саме завдяки їхнім зусиллям і будуть боротися із можливими підкупами.

А тим часом ВО «Батьківщина», за словами нардепа, ні з ким гуртуватися не збирається.

– Хто хоче, активно працює – хай вступає в партію «Батьківщина». І разом боротимемось проти Януковича, – сказав він.

Водночас, натякнув, що «вище керівництво» таки веде переговори з іншими партіями. Зокрема, з «Фронтом змін». Зі «Свободою» у БЮТ начебто теж перемовини починають. Хоча тут не все так однозначно.

– Якщо будуть поливати брудом – за стіл переговорів сідати з ними не будемо, – акцентував депутат.

Кандидати у депутати на майбутні вибори від БЮТ теж мають бути не прості. Лише «активні у боротьбі проти режиму Януковича». А ще – місцеві.

– Виключно жителі Тернопільської області. З Києва — підтримувати не будемо, – сказав нардеп. І додав, що союзників теж будуть закликати підтримувати тільки «тутешніх».

Отож уже зовсім скоро місцеві хлопці і дівчата, що мріють про велику політику, будуть мати усі шанси отримати підтримку від бувалих у бувальцях депутатів. Новий закон уже проголосований, вибори – не за горами. Треба тільки побороти можливі фальсифікації. Як – питання залишається відкритим.  Головне – тримати слово і вміти домовлятися.

Тетяна Сорока

Від admin