ГО “Жінки в Україні” розпочала масштабний проєкт “Моніторинг відбудови в громадах Київської області в сфері освіти”. Метою проєкту є відстеження процесу відновлення закладів освіти та забезпечення прозорості використання коштів, спрямованих на їхню відбудову.

Саме в рамках цього проєкту експерти організації відвідали Бородянський академічний ліцей.

Хоч споруда зазнала значних пошкоджень, заклад потребував ремонту та облаштування укриття.
Однак завдяки спільним зусиллям громади, педагогічного колективу та міжнародних партнерів, в ліцеї вдалося відновити навчання.

Завдяки фінансуванню таких організацій, як Save the Children, Укрпошта та ЮНІСЕФ, у ліцеї замінили вікна, двері, оновили оргтехніку та обладнали два навчальні центри.

Телевізори, комп’ютери, 46 ноутбуків – все це викрали росіяни за час окупації. Згодом різноманітні благодійники, в тому числі “Укрпошта”, ЮНІСЕФ та інтернет-компанія Бест допомогли відновити нам комп’ютерні класи та технічну базу,”- розповідає директор закладу Олена Коваленко.

Особливу увагу приділили створенню сучасного укриття в закладі. Завдяки підтримці Save the Children, в ліцеї було збудовано два нових укриття площею 472 та 301 квадратних метри. Роботи з облаштування укриттів розпочалися у червні 2023 року і були завершені вже в серпні. Завдяки наявності укриття, вдалося відновити очне навчання для усіх учнів.

Ми бачимо, як завдяки спільним зусиллям вдається подолати наслідки окупації і створити для дітей безпечний простір для розвитку,” – коментує Тетяна Долішна, очільниця ГО “Жінки в Україні”.

Відновлення ліцею – це не просто відновлення будівлі, а відновлення життя в його стінах. Це сигнал про те, що життя перемагає, і освіта залишається одним із найважливіших інструментів для побудови майбутнього.