Після тривалої перерви упродовж 5 років через пандемію Covid-19 і війну Росії проти України, на базі Ужгородського національного університету відбулася довгоочікувана XXVI Українська конференція з органічної та біоорганічної хімії.

За словами голови організаційного комітету конференції, член-кореспондента НАН України, директора Інституту органічної хімії НАН України Михайла Вовка у роботі конференції взяли участь 254 науковці з різних наукових і освітніх центрів України, з яких 175 учасників безпосередньо приїхали до Ужгорода, серед яких 5 член-кореспондентів НАН України, 30 професорів та докторів наук, більше 40 кандидатів наук і багато молоді, зокрема 44 аспіранти та 17 студентів.

Безпосередніми учасниками форуму стали також представники ТНМУ, зокрема студентка 5-го курсу фармацевтичного факультету Вікторія Коржовська, аспірант кафедри загальної хімії Василь Коробчук, науковий керівник та завідувач кафедри загальної хімії Григорій Загричук, також наші друзі з науково-дослідного інституту хімії Харківського національного університету імені В.Каразіна Олександр Кириченко та Євгеній Гладков. В дистанційному форматі участь в конференції приймали співавтори наукових здобутків у вигляді постерних доповідей на теми: «Вивчення фармакокінетичних параметрів зопіклону, золпідему, залеплону, їх аналогів та потенційних метаболітів методами in silico» та «Синтез та дослідження in silico окремих представників халконів, флавонолів і їх 3-о-заміщених похідних» здобувачі вищої освіти ТНМУ Юліан Матящук, Олеся Загричук, викладачі університету Марія Михалків, Ірина Івануса та співробітники Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Віталій Яцюк, Оксана Загричук.

В роботі конференції працювало три секції: «Актуальні проблеми синтезу структури та реакційної здатності органічних сполук», «Сучасні тенденції пошуку і створення нових біологічно активних органічних речовин», «Дослідження зв’язку між структурою та біоактивністю органічних сполук».

Учасники активно обговорювали кожну доповідь, ділилися своїм досвідом та порадами, аналізували свої досягнення з досвідченими науковцями. Додало наснаги та бажання працювати те, що брали участь багато молодих вчених. Незважаючи на такі нелегкі часи, наука, а саме галузь органічної хімії, продовжує розвиватися.

На даний момент у світі існує багато глобальних проблем, таких як пошук нових безпечних та доступних лікарських засобів, забруднення довкілля, переробка відходів, потепління тощо. Кожне наукове дослідження певною мірою намагається це вирішити.