Наразі фахівці вибухотехнічної служби Тернопільської поліції працюють на Херсонщині, розміновуючи тисячі квадратних кілометрів української землі, забрудненої вибухонебезпечними предметами.

Нерозірвані протипіхотні та протитанкові міни, касетні боєприпаси, дроти, міни-пастки, осколки артснарядів – це далеко не повний перелік того, з чим щодня стикаються українські вибухотехніки. Їхня робота потребує врівноваженості, сконцентрованості, оперативності та пильної уваги.

Щодня фахівці розміновують території згідно з чітко визначеними квадратами, вилучаючи десятки, а то й сотні одиниць боєприпасів. Їхня робота ускладнюється не лише небезпекою самих боєприпасів, але й високою травою та чагарниками, які приховують вибухівку.

Це складна та небезпечна робота, адже найменший неправильний рух може призвести до трагедії“, – каже інспектор відділу вибухотехнічної служби поліції особливого призначення ГУНП в Тернопільській області Дмитро Козюпа. – “Окупанти залишили після себе багато “сюрпризів” у вигляді розтяжок та мін, які вони ховали в лісах, полях, на вулицях та навіть у житлових будинках.”

Попри всі ризики, вибухотехніки поліції спільно з колегами з інших структур роблять усе можливе, щоб якомога швидше очистити українські землі від небезпеки та дати людям можливість повернутися до своїх домівок.