Прокуратура Тернопільської області скерувала до суду обвинувальний акт щодо жительки Запорізької області, яка добровільно співпрацювала з окупаційною владою.

Жінку обвинувачують у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111–1 КК України).

За даними слідства, з серпня по листопад 2022 року обвинувачена обіймала посаду “начальника отдела по активной поддержке безработных” так званого “Центра занятости населения министерства труда и социальной политики военно-гражданской администрации Запорожской области”.

Вона мала досвід роботи в державних органах та сфері зайнятості, тому знала, як організувати роботу відділу.

Колаборантка здійснювала керівництво відділом, реалізовувала єдину державну політику рф у сфері зайнятості населення, встановлюючи для цього постійні ділові контакти з окупаційними органами влади, роботодавцями та громадянами на тимчасово окупованій території, забезпечувала виконання інших обов’язків та незаконних вказівок окупаційної адміністрації.

Здійснюючи особистий прийом громадян, підозрювана надавала їм консультації щодо працевлаштування на тимчасово окупованій території Запорізької області, схиляла осіб до підтримання окупаційної влади та сприяння у встановленні нового правового порядку, відповідно до законів держави-агресора, переконувала у необхідності здачі українських документів та отримання паспортів громадян рф.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління Служби безпеки України в області.