21 березня 2024 року в Тернопільському національному медичному університеті відбувся Всеукраїнський конкурс-захист студентських наукових робіт, на якому було представлено різнопланові доповіді студентів у шести секціях: «Теоретична медицина», «Клінічна медицина», «Педіатрія», «Фізична терапія, ерготерапія», «Стоматологія» та «Фармація, промислова фармація». У конкурсі взяли участь студенти медичного, стоматологічного та фармацевтичного факультетів нашого університету.

Наукові доробки молодих дослідників оцінювала конкурсна комісія. На кожну з поданих наукових робіт члени конкурсної комісії надали по дві рецензії (усі роботи були зашифровані). Рецензенти оцінили актуальність проблеми, новизну та оригінальність ідей, використані методи дослідження, теоретичну значимість наукових результатів і їхньої практичної спрямованості, рівень використання джерел наукової літератури, самостійність і доброчесність, якість оформлення, відповідність вимогам та ступінь оприлюднення отриманих результатів. Крім того, додаткове оцінювання робіт у день захисту здійснювалося за такими критеріями: якість оформлення презентації; володіння конкурсантами тематикою; власний внесок у виконану роботу; відповіді на запитання членів комісії.

За результатами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт було визначено переможців у кожній з секцій.

Секція «Клінічна медицина». Студент шостого курсу медичного факультету Дмитро Коваль з науковою роботою «Спосіб неінвазивного дослідження серцевого викиду у хворих на кардіогенну патологію» (науковий керівник: доц. Ольга Костів, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії) нагороджений дипломом І ступеня.

Секція «Теоретична медицина». Студентка третього курсу медичного факультету Софія Чорній та студентка четвертого курсу медичного факультету Вікторія Мірошник з науковою роботою «Вплив посттравматичного стресового розладу на біохімічні зміни організму та морфологічний стан печінки щурів різної статі» (науковий керівник: проф. Ольга Денефіль, завідувач кафедри патологічної фізіології) нагороджені дипломом І ступеня.

Студентка шостого курсу медичного факультету Анастасія Шевчук з науковою роботою «Акушерська допомога, народжуваність, смертність у м. Сокаль середини ХІХ ст. (1827 – 1850 рр.)» (науковий керівник: доц. Леся Романчук, доцент кафедри акушерства та гінекології №1) нагороджена дипломом ІІ ступеня.

Секція «Педіатрія». Студентка шостого курсу медичного факультету Діана Савків з науковою роботою «Проблемні питання стану здоров’я дітей зі spina bifida в Україні» (науковий керівник: проф. Оксана Боярчук, завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією) нагороджена дипломом І ступеня.

Секція «Фізична терапія, ерготерапія». Студентка шостого курсу медичного факультету Олеся Рожелюк з науковою роботою «Дослідження ефективності методів фізичної терапії у дівчаток 10-13 років з ідіопатичним сколіозом» (науковий керівник: проф. Тетяна Бакалюк, професор кафедри медичної реабілітації) нагороджена дипломом І ступеня.

Секція «Стоматологія». Студент четвертого курсу стоматологічного факультету Богдан Пинда з науковою роботою «Стоматологічний статус дітей, хворих на ДЦП, та оцінка ефективності лікувально-профілактичної роботи» (науковий керівник: проф. Наталія Гевкалюк, професор кафедри дитячої стоматології) нагороджений дипломом І ступеня.

Секція «Фармація, промислова фармація». Студентка п’ятого курсу фармацевтичного факультету Ірина Фурдела з науковою роботою «Розробка та валідація уф-спектрофотометричної методики одночасного визначення розувастатину кальцію та валсартану в комбінованому лікарському препараті «Валарокс»» (науковий керівник: доц. Ольга Поляк, доцент кафедри фармацевтичної хімії) нагороджена дипломом І ступеня.