Нещодавно архів та артефакти підпілля ОУН та УПА, знайдені у 2011 році в криївках церкви у селі Кордишів на Шумщині Тернопільської області, були передані на зберігання до Шумського краєзнавчого музею.

Це знахідка є надзвичайно важливою для дослідження історії українського повстанського руху. До складу архіву входять документи, листівки, фотографії, зброя та інші предмети, які дають уявлення про життя та діяльність повстанців.

Працівники Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини брали участь у дослідженнях криївок у 2019 році.

Центр також організував друк двох книг про історію повстанського руху на Шумщині:

“Бандерівська скриня. Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині” (упорядники: Анатолій Лукащук, Григорій Шергей та Марина Ягодинська)
“Жіноча справа: незабуті історії учасниць підпілля ОУН станиці села Кордишів на Шумщині” (автори: Г. Дацюк, А. Лукащук, 2021 р.).

Ознайомитися з цими книгами можна у бібліотеках області, безкоштовно завантажити на ресурсі Тернопільської обласної наукової бібліотеки або ж придбати у Центрі памʼяток.