Меморіальна виставка робіт українського живописця, скульптора, представника західноукраїнського мистецького андеграунду 1970-80-х років Дмитра Стецька діятиме у Тернополі. Експонуватиметься вона в Тернопільському обласному художньому музеї. Назва її – «Дмитро СТЕЦЬКО. ПОЗА ЧАСОМ», дуже коротко і образно окреслює те, як можна словами передати чи то зобразити творчість митця. Урочиста презентація виставки відбудеться 20 грудня 2023 року о 12 годині.

Як відомо, 8 листопада минуло 80 років з дня народження Дмитра Стецька (1943-2017) – одного із найяскравіших представників історичного живопису в Україні. Творчість Дмитра Стецька – багатогранна. Він – автор багатьох живописних жанрових картин та портретів, пам’ятників і меморіальних таблиць – Іванові Франку, Василеві Стусу, Миколі Лисенку, Романові Купчинському, Іванові Горбачевському, Ярославові Стецьку.

Дмитро Стецько – лауреат Тернопільської обласної мистецької премії імені Михайла Бойчука (1990), організатор і перший голова тернопільського мистецького гурту «Хоругва» (1990), учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок, автор численних персональних виставок в Україні та за кордоном. Твори художника зберігаються в Національних художніх музеях Києва і Львова, музеях і галереях, приватних колекціях.

У 2017-2021 роках за ініціативи Володимира Орищака, племінника художника, відбулися меморіальні виставки «Дмитро СТЕЦЬКО. ПОЗА ЧАСОМ» у найпрестижніших залах України: в Національному музеї Тараса Шевченка (Київ), Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького та Канівському музеї Тараса Шевченка, також було презентовано альбом-каталог «Дмитро Стецько. Віра. Живопис» та каталог виставки «Поза часом».

Відтак, на виставці «Дмитро СТЕЦЬКО. ПОЗА ЧАСОМ», яка 20 грудня відкриється у Художньому музеї, буде представлено близько сорока різнопланових живописних полотен і скульптур, що ретроспективно розкриють глядачам творчу особистість Дмитра СТЕЦЬКА, якого, на жаль, немає з нами, але творчість його залишається ПОЗА ЧАСОМ, долаючи хронологічні межі, умовності, захоплення чи упередження, і залишаючи по собв тільки велику любов до життя та України.

Підготовлено за матеріалами допису-анонсу на сторінці Тернопільського обласного художнього музею у соцмережах.

Від admin2