У Тернополі відбулася семінар-нарада на тему “Цифровізація та впровадження сучасних технологій у сферу музейної діяльності”.

До організації заходу долучилися Міністерство культури та інформаційної політики України, громадська спіла “Центр цифрової історії” (м. Рівне), департамент культури та туризму, департамент цифрової трансформації обласної військової адміністрації, Тернопільський інформаційно-аналітичний центру та обласний краєзнавчий музей.

З вітальним словом до музейників Тернопільщини звернулася заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар, яка в режимі он-лайн долучилася до зустрічі.

Вона поінформувала присутніх про нові проєкти, які реалізовуються МКІП у напрямку цифровізації музейної діяльності та закликала долучатися до участі в них.

Присутня на заході директор департаменту культури та туризмі Тернопільської ОВА Світлана Байталюк наголосила, що значення і важливість обговорюваної сьогодні теми важко переоцінити, особливо в нинішніх складних умовах, коли під прицілом російських окупантів опинилися не лише українські громадяни та інфраструктура, а й культурна спадщина.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на 25 жовтня 2023 року збитків внаслідок повномасштабної російської агресії зазнали 1711 об’єктів культурної інфраструктури, а в їх числі – понад 100 музеїв та галерей.

Тому сьогодні доводиться говорити не лише, про створення нового якісного цифрового продукту для потреб різних груп користувачів чи для популяризації того чи іншого музею, але – про оцифрування безцінних музейних культурних цінностей задля їх збереження“, зазначила Світлана Байталюк.

Також вона підкреслила на важливості запровадження цифрових технологій в музейній діяльності, як інструменту, що має соціальний характер для осіб з інвалідністю, оскільки дозволяє реалізувати принцип веб-доступності та впроваджувати ІТ-інклюзію в галузі культури.

Все це розуміють музейники Тернопільщини, та їх колеги, які впроваджують в своїй діяльності заходи з цифровізації.

І не лише музейники – так, у 2023 році, за підтримки Українського культурного фонду в області реалізовуються цікаві проєкти:

🔹Створення віртуальних 3-D турів унікальними оборонними пам`ятками Тернопільщини (Тернопільський обласний центр охорони пам’яток культурної спадщини);

🔸Проєкт «Тепле Поділля – скарб України» – створення 20 віртуальних об’єктами культурної і природної спадщини Теплого Поділля та сайту dnister.org з інтерактивною картою регіону (проєкт реалізує громадська організація “Молодь – майбутнє України”);

🔹Проєкт “PFISTER ART: Бережанська спадщина”, Державного історико-архітектурного заповідника в м. Бережани, один з етапів якого передбачає створення в діючій музейній експозиції «Спадщина скульптора Іоана Пфістера у Бережанському замку» інтерактивного вузла «Мистецтво на дотик».