Протягом 27-28 вересня у місті Тернопіль відбувався навчально-методичний збір керівників медичних підрозділів територіальних органів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, закладів охорони здоров’я підрозділів центрального підпорядкування, закладів освіти цивільного захисту, підприємств, установ і організацій сфери управління ДСНС. Захід очолив начальник Управління організації медичного забезпечення, медико-біологічного захисту та охорони праці ДСНС України Юрій Попов.

У рамках заходу учасники розглянули низку ключових питань, пов’язаних з медичним забезпеченням у сфері діяльності ДСНС та обговорили основні завдання та напрямки розвитку медичних підрозділів системи ДСНС на 2024 рік та концепцію подальшого розвитку медичного забезпечення Служби порятунку. Особливу увагу було приділено аналізу та пошуку шляхів розв’язання проблемних питань, що виникають у звичайних умовах та під час воєнного стану. Також присутні ділилися особистим досвідом організації медичного забезпечення в підрозділах служби цивільного захисту, зокрема й у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Основними акцентами навчально-методичного збору стали лекції та майстер-класи, які проводилися у Центрі симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського. Це дозволило учасникам отримати практичні навички та більше інформації про сучасні підходи до медичного обслуговування в умовах надзвичайних ситуацій.

Завершальним етапом навчально-методичного збору стали тактико-спеціальні навчання, під час яких керівники медичних підрозділів обговорили питання практичного надання невідкладної медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій. Важливим аспектом події була міжвідомча взаємодія служби медицини катастроф та підрозділів служби цивільного захисту. Ця співпраця є ключовою у забезпеченні ефективного реагування на надзвичайні ситуації та збереження життя та здоров’я громадян.

Навчально-методичний збір у Тернополі посприяв підвищенню професійної кваліфікації керівників медичних підрозділів та став важливою подією для розвитку системи медичного забезпечення ДСНС України.