З початку року тернопільські поліцейські задокументували 75 фактів незаконного вирощування нарковмісних рослин. Найбільше випадків виявлено у Тернопільському районі (20), Бучацькому (12) та Чортківському (11) районах.

Найчастіше вирощують коноплю (65 випадків). Також знайдено 9 рослин опійного маку та 1 рослину каннабісу.

Поліцейські закликають громадян не вирощувати наркотичні рослини на своїх присадибних ділянках. За незаконний посів або вирощування наркотичних рослин передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність

– За незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин настає адміністративна відповідальність, передбачена статтею 106- 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення у виді штрафу в розмірі від 306 до 1 700 гривень.

Кримінальна відповідальність

– За вирощування від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель передбачена кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (покарання – штраф, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років);

– понад 500 рослин маку або понад 50 конопель — кримінальна відповідальність за частиною 2 статті 310 Кримінального кодексу України (покарання –від 3 до 7 років позбавлення волі).

Якщо ви виявили наркотичні рослини на своїй присадибній ділянці, негайно повідомте про це поліцію.