Як психологічно “вижити” журналісту в період війни і як знайти баланс між шокуючим контентом та емоційним станом глядача – практичними порадами сьогодні ділилися журналістки з Тернополя Аліна Денисюк і Яна Шайнюк.
Зустріч, яку організувала доцентка кафедри журналістики Галина Синоруб для студентів-журналістів, відбулася у межах дисципліни “Конфлікти в медіа”.

Аліна працює журналісткою на телеканалах “Тернопіль 1” та “ІНТБ”, а Яна – телеведучою на “TV-4”. Війна внесла свої корективи в журналістську діяльність, адже з’явилися нові вимоги до подачі інформації – деякі обмеження щодо того, який контент можна оприлюднювати, а який заборонено з міркувань безпеки.

Спікерки наголосили на ТОП-5 правил поведінки журналіста під час висвітлення подій, пов’язаних із війною.
Так, Аліна Денисюк порадила:

  1. Керувати своїми емоціями.

  2. Фільтрувати контент, який ти оприлюднюєш.

  3. Журналіст повинен зважати на те, що можна публікувати, а що ні.

  4. Під час спілкування із переселенцями намагатися бути “максимально близькими із ними та не боятися бути кумедними”.

Яна доповнила свою колегу та оголосила слухачам ще одну пораду – перевіряти інформацію. Також вона зізналася, що  під час інтерв’ю із переселенцями любить ставити запитання, які викликають емоцію.

“Журналіст – це психолог”, – стверджує Яна. Студенти із захопленням слухали те, про що розповідали практики та справжні професіонали своєї справи. Ставили чимало запитань спікеркам, а наприкінці зустрічі висловили безліч слів подяки Яні та Аліні за корисні та актуальні поради.

Студентка групи ЖУР-4 Софія Ковалко