В Україні формують 25 бригад територіальної оборони, котрі об’єднають півтори сотні батальйонів. Постійна чисельність сил тероборони у мирний час складатиме 10 тисяч військовослужбовців. Під час особливого періоду в підрозділах буде 130 тисяч осіб, які сформують у відповідний резерв.

Сьогодні набір до батальйону тероборони триває у всіх областях України, і на Тернопільщині зокрема. У перші місяці цього року в нашій області мають сформувати чотири таких батальйони – на території Тернопільського, Кременецького, Чортківського районів та у місті Тернопіль.

Вступити до його складу можуть чоловіки і жінки віком від 18 до 57 років.

Розгортатимуть систему тероборони у три етапи:

  • перший етап (вже розпочався) — в мирний період розгортаються бригади і батальйони, основою яких є військовослужбовці ЗСУ. До їхніх завдань входить командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони і захищатимуть територію за місцем свого проживання. Відтак кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб.
  • другий етап — формування резерву тероборони в особливий період. На цьому етапі за тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві тероборони, закріплять зброю. Її видаватимуть під час навчань або в разі виникнення окремих ситуацій.
  • третій етап — буде розглядатися питання про створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань у територіальних громадах. Це відбуватиметься лише після формування штату мирного часу і резерву для особливого періоду.

Перші практичні навчання планують провести у березні.

Зазначимо, що у вівторок, 15 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який дозволяє силам територіальної оборони виконувати завдання у районах ведення бойових дій. Про це повідомляє сайт парламенту.Згідно з документом, внесено зміни до закону Про основи національного опору.У законопроєкті зазначено, що рішення щодо виконання завдань територіальної оборони в районах ведення військових (бойових) дій приймається головнокомандувачем Збройних Сил України.

Джерело: ternopil.te.ua