У cічні – листопаді 2021 року платники податків спрямували до місцевих бюджетів Тернопільщини майже 381,1 млн грн плати за землю. Це перевищило очікувані надходження на 7 відсотків. Відтак територіальні громади додатково отримали 25,5 млн гривень.

Майже 78 відсотків сплати цього платежу – внесок юридичних осіб. Адже вони перерахували з початку року біля 295,3 млн грн плати за землю, що на 8 відсотків більше, ніж очікувалось. Тож додаткові надходження склали 20,5 млн гривень.

Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 85,8 млн грн земельної плати. Порівняно з аналогічним періодом минулого року приріст платежу склав 7,1 млн гривень.
Принагідно нагадуємо, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.