150-річний ювілей славетної людини, неймовірної за силою таланту та душевної мужності жінки, поетеси, письменниці, драматургині, перекладачки, фольклористки, відданої патріотки Лесі Українки особливим піднесенням та натхненням осяяв цей рік. Вірші поетеси останнім часом, саме в контексті святкувань з нагоди її Дня народження, постійно лунають з телеекранів, Інтернет-сторінок та в соцмережах. А те, що до творчості Лесі Українки зараз прикута особлива увага, що ми відкриваємо її для себе по-новому, свідчить, що ця поезія і досі залишається актуальною, знаходить відгук у серцях.

Поетичною лептою у вінок пошани з нагоди ювілею Лесі Українки став спільний проєкт управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради (начальниця управління Світлана Козелко) та громадської організації «Жіноче коло Тернопілля» (голова організації Олеся Чванкіна).

За початковим задумом було прочитати спільно вірш Лесі Українки, обравши найвідповідніший за духом та настроєм для кожного з учасників проекту. Розглядалось багато пропозицій, які саме поезії обрати, але коли серед інших прозвучали рядки «На шлях я вийшла ранньою весною», усі зрозуміли, що це саме ті слова, які зараз найдоречніші, найконкретніші, найлаконічніші, найближчі до душі, а ще – якось дуже глибоко імпонують кожному.

Як локацію для зйомок обрали приміщення Етно-центру Тернопільської міської бібліотеки №4 для дорослих: тут все теж співпало – і за естетичним оформленням, і за антуражем, насиченим духом давнини, і за присутністю довкола безлічі книг, серед яких – ціла виставка, присвячена Лесі Українці…

Вірш Лесі Українки «Мій шлях» для відеоверсії, хвилюючись, відчуваючи величезну відповідальність, а водночас і неймовірне натхнення, прочитали Олеся Чванкіна, Оксана Лехіцька, Лариса Овчарук, Олена Лайко, Ольга Порохонько, Василь Кармазин, Олег Слободянюк, Сергій Музика, Тетяна Мельник, Світлана Козелко. А коли запис завершився, усі разом вирушили до барельєфу Лесі Українки, який розміщується неподалік, на стіні будинку № 21 на вулиці, що носить ім’я поетеси.

І поклали до пам’ятної дошки квіти – ніжно-рожеві тюльпани, що найточніше відобразили собою ті легкі, але водночас впевнені й життєствердні поетичні рядки «На шлях я вийшла ранньою весною», – на знак вдячності, пошани та пам’яті.

Відеопроект “Мій шлях” можна переглянути за посиланням.

Фото Тані Бродзяк

Від admin2