Сімейний патронат допомагає вразливим сім’ям із дітьми подолати кризу та дозволяє дітям не втратити власних батьків.

Патронатним вихователем може бутиповнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та отримала відповідну рекомендацію, зі згоди всіх членів своєї сім’ї готова до розміщення під патронат дітей за місцем свого проживання та уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату.

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Термін перебування дитини під патронатом до 3 місяців (максимум до 6 місяців).

Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб: з 1 липня – 10985 грн. щомісячно. При влаштуванні  2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.

Державна соціальна допомога на утримання дітей: 2,5 прожиткових мінімуми відповідно до віку дитини (6 років, з 6 до 18 р.), 3,5 прожиткових мінімуми для дітей з інвалідністю.

Термін перебування дитини в патронаті?

Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини, але не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Навчання патронатної сім’ї – обов’язкове, відповідно до Програми підготовки що затверджена наказом Мінсоцполітики України № 1349 від 19.08.2017 року.