Тернополянка Людмила Павлова близько десяти років створює унікальні українські ляльки. В колекції є ляльки з глини, ляльки мотанки, а остання тенденція- природні ляльки зі стебел кукурудзи, льону.

Спершу захоплювалась ляльками з глини, які потрібно було запікати. Робила їх за пропорціями тіла людини. Пошила для них колекцію одягу з усіх куточків України. Але пізніше почала створювати нові ляльки, з природних матеріалів. Вони слугують як оберіг у будинку і мають неймовірний аромат літа та свіжескошених трав”, – розповіла майстриня.

Виготовляти такі ляльки досить складно, пише “Gazetа.ua“.

Робота кропітка, скурпульозна і до того ж потребує хорошого матеріалу, які знайти складно.

Я довго придивлялася до соломоплетіння. Якоїсь зими вирішила розпочати цю справу, а немає з чого. У крамницях повно ниток, мережива, стрічок, а соломки немає. Тому тепер на своїй дачній ділянці самотужки вирощую злакові. Нині на зиму посіяні озимі культури: жито, пшениця, ячмінь. Сама вирощую й кукурудзу, льон і сухоцвіти”, – зазначила жінка.

Ті рослини, що ростуть на полях не підходять для творчості.

Фермери сіють низькорослі рослини, заради колосу. Мені ж потрібні високорослі рослини. Знайти таке насіння виявилося досить непросто, бо серед людей воно не популярне. Привезла жменьку жита із Вільнюса, де була на фестивалі соломоплетіння”, – відзначила Людмила Павлова.

Каже, ескізів на ляльки майстриня не робить, а майбутній виріб завжди уявляє.

Для мене соломоплетіння – це ексклюзивна праця, яка не може відбуватися автоматично”.

Від admin