21 вересня християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, яке також називають Богородичним святом, а в народі – Друга Пречиста. В храмах у цей день проводять урочисті служби. Його вважають радісною подією, сім’ї разом відправляються на церковні богослужіння і не беруться до важкої роботи, відкладаючи хатні справи, працю в саду та на городі на потім. «Вірянин молиться – Богородиця радіє», – стверджувала народна мудрість. Тому 21 вересня треба молитися Пресвятій Богородиці, відпочивати, ходити в гості до родичів або друзів.

Існувала також традиція у господинь цього дня випікати вдома хліб з ініціалами «Р» і «Б» («Різдво Богородиці»). Потім такий хліб зберігали під іконами. Під час смутку, падіння духу або хвороб від випічки відламували невеликий шматочок і з’їдали. А взагалі, хліб, спечений або куплений в цей день, потрібно з’їсти в колі сім’ї. З чужими людьми ним ділитися не можна.

В цей день, як і в день весняного рівнодення, в хатах оновлювали вогонь: старий гасили і запалювали новий. У цьому простежується повторення мотиву вмирання і воскресіння природи. «Обнови вогонь, і життя цілий рік буде безнапасним», – говорили в народі. Щоб уникнути лихого ока, псування і пристріту в новому вогні спалювали старе і непотрібне взуття взуття і одяг, а дітей на порозі будинку обливали водою.

Бездітним жінкам, які мріють завагітніти, в цей день потрібно молитися, щоб Господь послав їм дитину. Також слід замовити молебень в церкві та подати милостиню жебракам. Існувала цікава прикмета: якщо в Другу Пречисту жінка умиється на сході сонця, то збереже вроду до самої старості. А от якщо те саме робить й неодружена дівчина, то бути їй в цьому році висватаною. Але для цього потрібно піти на річку і вмитися саме річковою водою.

Казали, що цього дня не можна змітати на підлогу крихти зі святкового столу, а також  їсти м’ясо і та вживати алкоголь, оскільки цього дня дотримуються посту.

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. «Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста», – йдеться в прислів’ї.

Якщо ж молоді вже зіграли весілля, то в цей день до них у гості йде рiдня, а молодим треба звiтувати перед гостями про своє подружнє життя. Молоді також йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом зі свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих стосунків мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

Для пасічників це був останній термін утеплення вуликів на зиму, а власники овець завершували удруге їх стригти.

У свято Різдва Пресвятої Богородиці не можна сваритися, бажати зла іншій людині або думати про когось погано. Помисли цього дня повинні бути чисті.

21 вересня – Друга Пречиста, має народну назву «осенина», оскільки вважалося, що саме після цього дня остаточно настає осінь. Як зафіксував дослідник Олекса Воропай у книзі «Звичаї нашого народу. Осінь» в цей час в Україні, зазвичай, йдуть дощі, а тому й кажуть: «Друга Пречиста дощем поливає!». Говорили також, що 21 вересня вся вода в криниці – свята.

Є і багато погодніх прикмет, пов’язаних із сьогоднішнім днем. Серед них, зокрема, такі: ранок Різдва Богородиці, що почався туманом, до дощів; ясне і зоряне небо перед світанком 21 вересня передрікає суху і дуже холодну погоду; теплий сонячний день обіцяє жовтень без негоди; яка погода в цей день, такою й осінь буде; якщо тепло на вулиці, то й осінь буде теплою і погожою; вранці йде дощ, то буде лити він ще 40 днів, а зима видасться холодною; чим більше зібрано врожаю, тим більше буде тривати свято; день пасіки настав – пора бджіл прибирати.

Додамо, що за календарем визначних дат сьогодні, 21 вересня, Міжнародний день миру та Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера.

Підготовлено за матеріалами Інтернет-видань

Від admin