Цьогоріч Тернопіль у День міста, 28 серпня, відзначає також і 480-ту річницю з часу заснування. Щодо основних заходів, які заплановані з нагоди цієї визначної події, то насамперед треба взяти до уваги, що усі вони організовані таким чином, аби глядачі та учасники максимально могли дотримуватись вимог епідеміологічного режиму під час карантину. Відтак, практично всі дійства проходитимуть на відкритому повітрі, де є можливість перебування на безпечній соціальній дистанції. Обов’язковим є і масковий режим.

А розпочнуться заходи 28 серпня о 9 годині на вулиці Качали, 1, де урочисто відкриють комплексне трансфер-містечко. Це нова сучасна культурно-відпочинкова зона для проведення різноманітних просвітницьких і мистецьких заходів, альтернативних олімпіад, демонстрації авторських дитячих фільмів у літньому міні-кінотеатрі тощо. Відтак, розташовуватиметься там п’ять різних локацій: інклюзивно-ресурсна, пленарна, досліджуюча, розважальна та кінотеатр просто неба. Отож, відразу після відкриття у трансфер-містечку розпочнеться Х Ювілейний художньо-мистецький пленер «Крізь роки, крізь століття, Тернополе, живи!».

О 10 годині у Церкві Успіння Пресвятої Богородиці відбуватиметься Урочиста Літургія до храмового свята Успіння Пресвятої Богородиці та Дня міста Тернополя. О 12-тій на вулиці Чорновола пройде урочисте відкриття макету Тернопільської Ратуші в рамках проекту «Бронзовий Тернопіль». Розташовуватиметься він на місці, де в Тернополі колись знаходилась міська ратуша, однак будівля її була зруйнована в роки Другої світової війни. Отож, вигляд цієї знакової міської споруди і буде відновлено в бронзовому макеті.

О 13 годині в Українському домі «Перемога» проходитиме відкриття арт-виставки Ірини Кошелінської «Мій давній вишитий Тернопіль», під час якого відбудеться встановлення рекорду «Найбільше вишитих картин про Тернопіль». В цей самий час на Театральному майдані заплановане театралізоване міні-дійство «Тернопіль крізь віки».

З 14 години на вулиці Сагайдачного, на відкритій сцені біля пам’ятника Івана Франка, проходитиме святковий концерт Муніципального Галицького камерного оркестру під орудою народного артиста України Василя Феленчака. О 14.30 в артгалереї відбудеться спецпогашення марки «Молодіжна столиця України. Тернопіль». А о 15 годині на вулиці Сагайдачного розпочнеться урочиста імпреза «Через терни до зірок», під час якої будуть відкриті на тернопільській «Алеї зірок» нові імена. Відтак, будуть вшановані особистими “зірками” художники Євген і Тамара Удіни; режисер та громадський діяч Орест Савка; поет, бард, режисер, композитор Олександр Смик; телеведучий та волонтер Сергій Притула. Ще одна зірка буде присвячена Медичній спільноті Тернополя.

О 16:15 на цій же локації, на сцені біля пам’ятника Івана Франка відбудеться прем’єра пісні «Тернопіль єднає» та концерт гурту «Кожен з нас». А в Українському Домі «Перемога» у цей самий час демонструватиметься документальний фільм «Хроніки Тернополя».

З 17-тої години у трансфер-містечку підбиватимуться підсумки X Ювілейного художньо-мистецького пленеру; після чого пройде нагородження учнів, студентів сертифікатами про іменні стипендії Тернопільської міської ради для обдарованих дітей; нагородження переможців конкурсу відеороликів «Мій Тернопіль.480» та нагородження науковців закладів освіти та наукових установ громади преміями Тернопільської міської ради;

З 18-тої на Театральному майдані гратиме Тернопільський муніципальний духовий оркестр «Оркестра Волі», а на алеї поблизу Тернопільського замку у відкритому турнірі з греко-римської боротьби на кубок міського голови змагатимуться юні тернопільські борці.

До речі, щодо інших спортивних заходів, то 28 серпня впродовж дня на акваторії Тернопільського ставу відбуватиметься чемпіонат міста Тернополя з віндсерфінгу; а з 15 години проходитимуть показові виступи тернопільських спортсменів з веслування на байдарках і каное та драгонботів.

О 18:45 на вул. М. Грушевського, 2 усі бажаючі зможуть долучитися до тематичної оглядової екскурсії «Власники Тернополя». А з 19:30 в парку імені Т.Г.Шевченка, на сцені, встановленій в районі Єлисейських пагорбів, пройде вшанування та нагородження кращих тернополян, після якого виступлять музичні гурти «Фа-Мажор» та«Wincent». А завершать святкування цього дня ефектним, несподіваним та яскравим лазерним шоу.

Додамо, що в парку Шевченка цього дня проходитиме конкурс квіткових композицій «Осінні барви мого міста», відбуватимуться майстер-класи з гончарства. Онлайн можна буде долучитися до Всеукраїнського фестивалю гончарів «Не святі горшки ліплять», взяти участь у онлайн голосуванні серед закладів громадського харчування на найкращий Святковий медівник. Упродовж дня на зовнішніх екранах міста та громадському транспорті транслюватимуть онлайн вітання VIP-осіб з нагоди Дня міста від українських громад з-за кордону та міст-побратимів.

Ряд заходів 28 серпня відбуватиметься і на бульварі Вишневецького. З 16 години там заплановані міні-фестиваль «Тернопіль – 480», спортивні ігри для дітей, після яких з 17 до 19 проходитимуть дитячі танцювально-показові виступи та танцювальні майстер-класи.

Від admin