Близько сорока учнів Тернопільської художньої школи імені Михайла Бойчука стали учасниками конкурсу «Для Бога я створюю найкраще», який проводиться в Івано-Франківську. Свої роботи, в яких засобами образотворчого мистецтва втілювали образ Бога, школярі з різних регіонів України і навіть з-за кордону надсилали впродовж року. Однак оцінювати ці дитячі шедеври, в зв’язку із вимогами карантину, журі вже було змушене онлайн, тільки за фотографіями.

«Фотографії добре передали зміст, композицію, ідейність робіт, – стверджують члени комісії, ділячись враженнями від цього процесу на інтернет-сторінці конкурсу у мережі Фейсбук. – А ще ми отримали можливість голосувати не 2-3 години, як це відбувалось досі, а цілий тиждень».

Загалом, дитячі роботи, яких цього року було 649, оцінювало п’ятнадцятеро компетентних фахівців, серед яких художники, аналітики і вчителі, мистецтвознавці і реставратори, рок-н-рольщики і літератори, священники з Івано-Франківська, Львова, Києва, Кривого Рога, Харкова. В результаті було відібрано 372 найкращі роботи, що увійшли до кольорового каталогу конкурсу. Ці каталоги, а також дипломи та подяки вже у паперовому варіанті переможцям і учасникам надсилались поштою.

Як повідомив директор Тернопільської художньої школи імені Михайла Бойчука Сергій Музика, за участь у конкурсі «Для Бога я створюю найкраще» юні художники та їхні викладачі отримали 45 відзнак. Серед учнів нагороджені Варварів Аліна, Фареник Юлія, Рибчинська Дарина, Терлецька Діана, Когут Каріна, Левкович Злата, Скушка Христина, Лучків Тетяна, Балацька Христина, Шнілик Марія, Довгань Захар, Лукін Богдан, Главацька Діана, Чапак Вероніка, Михайлюк Тетяна, Доцяк Анастасія, Захарків Вікторія, Смакула Настя, Вовк Анастасія, Перелюк Катерина, Драган Уляна, Теслюк Андрій, Кійко Надія, Тараненко Роман, Жук Тетяна, Саган Роксолана, Ящук Вероніка, Колісник Марія, Олексів Софія, Бартків Каріна, Пасіка Олександр, Колісник Марія, Бенч Марія, Нечай Олена, Шпак Роман, Клим Діана, Стареправо Ніна, Гаврилюк Олеся, Мацюк Софія. Відзначені також викладачі Твердинюк Алла, Деревяна Ірина, Зілінко Орися, Зілінко Ігор, Боярко Людмила, Шпак Андрій, Рак Петро, Бутковська Соломія, Ставчанська Олена, Косович Галина.

«Ми займаємося цим конкурсом, бо це теж наша найкраща молитва – розмова з люблячим Богом», – говорять організатори заходу, який проводиться в Івано-Франківську з 2011 року. За цей час, його учасниками стало понад шість тисяч юних художників із майже усіх областей України та семи країн світу.

«Ідея і виношування концепції почалась в 2011 році. Фестиваль Христового міста «Вгору Серця» розширював горизонти, і з ініціативи Підпечерівської школи мистецтв запустився додатковий образотворчий відділ фестивалю, – розповідається на сторінці конкурсу у Фейсбук. – Перші роботи прийшли навесні 2012 року, і 30 квітня в ратуші Івано-Франківська стартувала перша виставка. Далі вона стала мандруючою, і більше 50 виставок відбулось в мандрах. Харків, Краматорськ, Бердянськ, Кривий Ріг, Дніпро, Вінниця, Одеса, Тернопіль, Львів, Підпечери, Старий Лисець, Тисмениця, Івано-Франківськ і багато інших міст-містечок».

Отож, виставка почала мандрувати містами і селами всієї України, експонуючись у музеях, школах і лікарнях. Побувала вона навіть на фронті.

«Люди приймали цю експозицію (зелену), за нею слідом їздила наступна з 2013 року (помаранчева) і інші… Були випущено відповідно каталоги їхні. В 2015 був сформований новий конкурсний каталог «коричневий» – прекрасний, в 2017 – чорний – неймовірний, в 2019 – червоний – фантастичний, в 2020 – колаж – всі в шоці. За всі роки були різні гарні співорганізатори – Молодіжна комісія УГКЦ (Івано-Франківськ), Надвірнянська ДХШ , Обласна філармонія, ЦСМ , Івано-Франківська ДХШ, Католицька школа (Івано-Франківськ), ДПС Захід, та інші ангели», – із захопленням розповідається на сайті про це дійство.

До речі, виставку, до якої увійшли конкурсні роботи конкурсу 2020, було відкрито в Івано-Франківську, незважаючи на карантин, і цьогоріч. А наступний конкурс «Для Бога я створюю найкраще» відбудеться в 2022 році. Роботи потрібно надсилати до 1 січня 2022 року, – наголошують організатори.

Олена Лайко, «Тернопільська липа»

На фото – конкурсні роботи учнів школи, фото надані Сергієм Музикою

Від admin