smorodina-yuvilejna-2Чорну смородину ми цінуємо за її цілющі властивості, адже ці красиві, блискучі солодко-кислі ягоди дуже багаті на різні вітаміни (А, В, С), а також мінеральні та інші корисні речовини. Взимку при застуді варення із цієї ягоди чудово допомагає швидше впоратися з хворобою і відновити сили. Також смородину використовують у лікуванні захворювань травної, серцево-судинної систем та обміну речовин.

smorodina-yuvilejna-1
Фото з мережі Інтернет

Таким чином, мати у себе на дачі чи присадибній ділянці кущі чорної смородини не лише смачно, аби просто покуштувати свіжими, а ще й дуже корисно в контексті використання в лікувальних цілях взимку як варення, джему, соку чи навіть компоту, якщо заморозити ці гарні чорні ягоди. Багато хто із прихильників фітотерапії полюбляє запарювати із чай з листя смородини, – напій виходить чудовий та поживний.

Які ж сорти краще посадити? Мережа магазинів «Урожай» пропонує великий вибір. Зокрема, давайте зупинимося на популярному сорті української селекції «Ювілейна Копаня».

Як стверджують фахівці, чорна смородина «Ювілейна Копаня» – дуже гідний сорт, який буде приємно мати на ділянці кожному садівникові. Листя тримається на гілках дуже довго, що зручно для людей, які займаються фітотерапією.

«Ювілейна Копаня» – сорт універсальний, має стійкість до грибкових хвороб, посухи та морозів. Він чудово підходить за кліматичними умовами України, адже його було створено в Інституті Садівництва УААН у 80-х роках ХХ століття.

Як описують фахівці переваги цього сорту, «Ювілейна Копаня» після закладки в ґрунт вже на другий рік дає відмінний урожай, а на третій може досягати 20 т/га (традиційна висадка). Продуктивний вік – до 10 років. Цей сорт має середньопізній термін дозрівання і починає плодоносити в середині липня. Ягоди цього лідера селекції дозрівають рівномірно і одночасно, не обсипаються і мають сухий відрив, що дуже зручно і для збору і для транспортування.

Грона мають щільну структуру, а вага ягід може досягати у середньому 1,9 г, а у великих – до 3,5 м. Ягоди блискучі, яскравого чорного кольору, колір м’якоті – коричнево-зелений.

До переваги смородини «Ювілейна Копаня» відносять те, що гілки не опускаються, що дуже зручно при зборі врожаю. Великі ягоди цієї смородини мають круглу форму і, як ми вже говорили, після дозрівання не обсипаються, а залишаються на гілках до їх збору.

Вживати смородину «Ювілейну Копаня» можна у свіжому вигляді, за смаком вона має невеликий відтінок кислинки. Цей сорт відмінно підійде для заготовок на зиму і заморозки.

Окрім сорту «Ювілейна Коопан», у магазинах мережі «Урожай» можна придбати сорти «Вербна», «Вернісаж», «Володимирівська», «Краса Львова», «Радужна», «Санюта», «Титанія».

Звертайтесь у Тернополі за адресами: вул. 15 Квітня, 15, вул. Руська, 17 (зупинка «Кооперативний Технікум»), вул. Манастирського, 48, вул. Кривоноса, 6Б. Телефони для довідок (0352) 51-08-98-28-99-98, (066) 795-31-36, (098) 872-22-55.

Інтернет-магазин «Урожай» – www.agrogurt.com.ua

Статтю підготовлено за матеріалами мережі Інтернет

Від admin