Ми звикли вважати, що овочі та фрукти набагато корисніше їсти свіжими, і часто намагаємося мінімізувати їх температурну обробку, щоб зберегти всі корисні речовини в цілості й схоронності.

Виявляється, всупереч розхожій думці, зустрічаються і продукти-виключення, користь яких завдяки термообробці розкривається ще більше.

ШПИНАТ

 

продукти-термообработка1

Хороші новини: приготований на пару або відварений шпинат віддасть вашому організму набагато більше таких корисних речовин, як кальцій, білок, цинк, тіамін і залізо. Важливі каротиноїди, такі як бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, також стають більш доступними і легше засвоюються.

Сміливо можете додавати шпинат в свій омлет, рис, сочевицю або суп. До речі, все вищесказане не зменшує гідності свіжого шпинату – він як і раніше багатий вітаміном С.

ТОМАТИ

 

продукти-термообработка2

У тушкованих помідорах збільшується вміст потужного антиоксиданту лікопену, причому чим довше їх будете готувати, тим корисніше – через 2 хвилини його кількість збільшується на третину, а через 15 хвилин – в 1,5 рази.

Недаремно лікарі радять додавати в страви 1-2 столових ложки томатної пасти в день для отримання рекомендованої добової дози лікопену, який знижує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Готуємо домашній томатний соус, додаємо його до спагетті, піци, м’яса, додаємо томати в рагу і омлети. Невелика порада: любителям свіжих помідорів корисніше їсти їх підсоленими і приправленими рослинним маслом – так їх корисні речовини будуть легше засвоюватися.

МОРКВА

продукти-термообработка3

Саме при температурній обробці в моркві збільшується вміст бета-каротину – вітаміну А, який допомагає нашому організму боротися з раком і зберігає зір. Також після відварювання кількість антиоксидантів в моркві збільшується на 34% – краще за все для цього відварити моркву в шкірці.

До речі, відварна морква містить менше клітковини і пектину, ніж свіжа, значить, вона буде краще перетравлюватися, тому її можуть включати в свій раціон люди, які страждають хворобами травлення.

ЦИБУЛЯ

продукти-термообработка5

 

Цибуля містить особливий флавоноїд під назвою кверцетин, який має протизапальні властивості. Щоб збільшити його концентрацію, злегка обсмажте на повільному вогні або протушкуйте цибулю не більше 5 хвилин. Якщо зробити це довше, то кількість квертеціну піде на спад.

До речі, червона і золотиста цибуля спочатку містить в собі більше кверцетину, ніж біла.

ЧОРНИЦЯ

продукти-термообработка4

 

Замикає наш список чорниця, якою тепер можна сміливо начиняти пироги, мафіни і робити з неї густий джем, адже після термообробки чорниця стає частково кориснішою.

Чому частково? Справа в тому, що порівняння ягоди до і після термічної обробки показали, що вітамін С в ній руйнується від високих температур, вміст кверцетину, потужного антиоксиданту, залишилося на колишньому рівні, а ось вміст фенолової кислоти збільшився.

Джерело

Від admin