den-movy-2018-8День української писемності та мови у Тернопільській спеціалізованій школі №3 з поглибленим вивченням іноземних мов цьогоріч пройшов надзвичайно насичено. Розпочався із того, що усі учні та вчителі, за традицією, що вже давно склалась у навчальному закладі, прийшли на уроки у вишиванках. Об 11 годині усі охочі долучились до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності, аби ще раз довести, що українці – нація високої мовної культури та грамотності.

den-movy-2018-8

На учнів початкових класів в актовій залі школи о 12-30 чекало свято «Скарбниця рідної мови», яке разом з учнями 3-А класу провели педагоги Наталя Бенцал, Людмила Стасишен та Анеля Махно.

Свято вийшло цікавим, інтерактивним, насичене різними завданнями для глядачів на тему мови. Звучало багато нових пісень. Усім учасникам дійство надзвичайно сподобалося, – розповідає заступник директора з виховної роботи школи Людмила Стасишен.

den-movy-2018-1

Впродовж дня у рекреаційному залі діяла виставка книжок українських авторів «Мова наша стоголоса», яку підготувала бібліотекар Світлана Стасишин. А ще однією «родзинкою» у програмі відзначення Дня української писемності та мови стала виставка стародавніх предметів українського побуту «З бабусиної скрині».

den-movy-2018-3

Аналогічні виставки у нас уже проходили, – говорить Людмила Стасишен.  – Але тоді вони були присвячені або лише українським рушникам, або стародавньому одягу. А цього разу ми вирішили поєднати всі ці речі.

den-movy-2018-4

Експонатами стали сімейні реліквії учнів, які збереглися у них вдома. Окрім рушників та вишиванок, були представлені старовинні праски, гасові лампи, веретена, посуд, килими та скатерті і навіть гребінь для волокна та збивач для масла. Усі ці речі, які з любов’ю та трепетом залишилися здавна в деяких родинах, принесли до школи діти, батьки і вчителі.

den-movy-2018-5

В кожної речі, яка експонується на виставці, є своя історія. І кожна з них є насправді унікальною. Для багатьох дітей, особливо молодших школярів, вони стали справжнім відкриттям, адже багато хто з них таких раритетів досі навіть не бачив. Отож, саме в цьому і полягала мета виставки – показати дітям давній побут українців. І я переконана, що можливість доторкнутися до історії свого народу, яку вони отримали на цій виставці, закарбується у їхніх душах, – підсумувала Людмила Стасишен.

den-movy-2018-7

den-movy-2018-6

Завершилися заходи святом для учнів 5-6 класів «Мова моя солов’їна». Підготували дійство учні 5-Б класу та їх педагоги Ольга Гунтик, Лілія Бакало та Анелія Махно. Вікторина та пісні про мову, завдання на знання віршів, народні танці, – глядачам було цікаво і дуже пізнавально.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

den-movy-2018-2

den-movy-2018-9

Фото автора

 

Від admin