Нещодавно відбулось спецпогашення марки із зображенням мосту, що в селі Плебанівка Теребовлянського району, а також «Укрпошта» створила спеціальний поштовий штемпель «Мости України. Перший день. 27.06.2016. Теребовля, 481000, Тернопільська область». Марку із зображенням віадуку вже запустили в обіг і вона цінності для колекціонерів-філателістів. Її тираж – 130 тисяч екземплярів. Сьогодні номінальна вартість марки – 39 гривень 28 копійок.

На марці – зображення одного із найкрасивіших мостів віадуків України. Він має 9 арок і побудований ще у 1896 році із річкового каменю за проектом австрійського архітектора. Споруда і сьогодні вражає своєю красою та міцністю. До слова, мостів-віадуків такого плану у світі є всього 5.

Марка цінна і тим, що бере участь у конкурсі, який проводить Європейська поштова асоціація «PostEurop». Ціьогорічна тема конкурсу на кращу поштову марку – «Мости», всього представлено 57 марок зі всього світу.

За основу зображеного на марці моста взято фото Олександра Гриціва. Світлина була у широкому доступів в Інтернеті, тож ім’я автора знали не всі. Коли Олександр побачив своє фото на марці, то звернувся до «Укрпошти». Довести своє авторство йому було просто, адже Олександра Гриців є представником на Тернопільщині Асоціації Збереження Залізниць України. Тому він добре знав модель локомотива, зображеного на фото і його технічні характеристики. Світлина зроблена ще 6 років тому і отримала нагороду “Золото дня”.

«Для того, щоб зробити цю світлину, ми з другом спеціально поїхали до Теребовлі 11 січня 2012 року», – розповідає Олександр Гриців. –  «Січень тоді видався напрочуд теплим. Доїхавши до станції у Теребовлі, ми пішки вздовж залізниці вирушили у напрямку плебаніського віадуку, перейшли по ньому на інший бік та довго обирали точку зйомки, пробуючи різні ракурси. Визначившись з точкою та зробивши кілька знімків віадука, стали чекати якогось потяга. Зазвичай тут ходять приміські дизель-поїзди та товарні. Але у той день упіймати повноцінний потяг нам не пощастило. Зате коли ми вже збиралися їхати додому, я помітив одиночний маневровий локомотив, який і вирішив зазняти на віадуку… Я, навіть, і не думав, що розмістивши дане фото на всеукраїнському сайті фотографів, воно когось настільки зацікавить і завоює «Золото дня», – каже автор легендарного фото.

Олександр Гриців вірить в перемогу марки із його фото. Сподівається на підтримку і європейських друзів, адже закордоном його знають, як композитора. Олександр офіційно пише музику для іноземних виконавців 90-х, таких як «La Bouche» до прикладу.

Тому Плебанівський віадук має усі шанси на перемогу. Проголосувати за нього може кожен за посиланням.

5ba98c26f3e8d2e133f9999aaaeff914

Джерело: TeNews 

Від admin