Існує багато функцій, які мала би виконувати держава, проте громадські організації змушені самостійно боротися з бездомністю, працювати над психологічною реабілітацією учасників АТО, підтримкою дітей, позбавлених батьківського піклування та надавати ще багато соціальних послуг, які держава не надає або ж надає не якісно.

28 листопада 2017 року Центр громадського контролю “ДІЙ!” організував круглий стіл на тему соціального замовлення та як влада може делегувати свої зобов’язання громадським організаціям за бюджетні кошти

Обговорення розпочав Леонід Бицюра – заступник міського голови Тернополя: “Ми маємо дуже мало часу для того щоб визначити свою позицію щодо механізму соціального замовлення, як і в якій мірі він може бути застосований наступного року в Тернополі. Ця зустріч є стартовою для того щоб ми могли спланувати свою роботу та визначити коло тих соціальних послуг які потрібні громаді і не надаються або надаються з проблемами в нашому місті”.

Слід зауважити, що такий механізм соціального замовлення є не новим і вже успішно працює в Сумах, Одесі, Хмельницькому та інших містах. Зокрема, в Сумській області така система запрацювала в рамках програми розвитку громадянського суспільства. Над впровадженням механізму соціального замовлення в Сумах працювала Ірина Білик – експерт Центру громадського контролю “ДІЙ!” (ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”), яка також реалізовує дану практику в Тернополі.

“Впровадження механізму соціального замовлення – це показник готовності влади до соціального партнерства і готовності громадських організацій до надання якісних послуг. Для влади така взаємодія вигідна залученням неурядових громадських організацій для надання якісних послуг населенню, не витрачаючи при цьому коштів на утримання величезних комунальних підприємств, оскільки громадські організації залучають ресурси міжнародних донорських організацій”, – розповідає Ірина Білик – експерт Центру громадського контролю “ДІЙ!”.

“Ми зацікавлені в тому щоб громадські організації самостійно залучали ресурси. Треба відходити від практики фінансування ГО на статутну діяльність”, – прокоментував Леонід Бицюра.

Від admin