Вступна кампанія у розпалі. З 2 липня українські абітурієнти здають документи у виші. В запасі у них цілий місяць, тому наплив охочих у перший тиждень вже не такий великий, кажуть у Тернопільському державному медичному університеті імені Івана Горбачевського. Надто великої черги під цим навчальним закладом сьогодні не побачила й  знімальна група телеканалу tv-4. Проте абітурієнтів під стінами вишу могло б бути значно менше, якби система електронної реєстрації вступників працювала справно.

Аби стати студентками Тернопільського державного медичного університету імені Івана Горбачевського, подруги Світлана та Ніколетта подолали чималий шлях.
Ніколетта РУДАКОВА та Світлана МАДАЙ, абітурієнтки із Закарпаття:
– Ми із Закарпаття, 7 годин їзди, потім чекали ще годинку пересадки. – А чому саме Тернопіль? – Хороше тихе місто. На відміну від Львова чи нашого Ужгорода, більше подобається Тернопіль.
Після дороги та пересадок чекати дівчатам довелось і своєї черги. А все тому, що по інтернету зареєструватись не змогли.

Ніколетта РУДАКОВА та Світлана МАДАЙ, абітурієнтки із Закарпаття:

– Не можна зареєструватися взагалі. Зависає комп’ютер. Пробували, але не вдається. Спочатку можна зареєструватися, але потім вже не можна зайти на свою сторінку. І факультетів там медичних нема. – Тобто доводиться все одно сюди їхати? – Так.

Труднощі цьогорічної електронної реєстрації підтверджують і в самому університеті. Саме тому приймальній комісії доводиться приймати більше абітурієнтів. Вже тиждень, відколи почалась вступна кампанія, працюють, зранку до ночі, каже Віктор Твердохліб. Поки документи не здасть останній абітурієнт. Починають ще до дев’ятої ранку, а закінчують навіть о 22-й.

За перший тиждень абітурієнти подавали до вишу півтори тисячі заяв, сотню з яких – через електронну реєстрацію. Порівнювати ці дані з минулорічними поки рано, кажуть у приймальній комісії. Адже з роками вступники подають документи протягом усього відведеного для цього місяця, а не у перший тиждень.

Віктор ТВЕРДОХЛІБ, відповідальний секретар приймальної комісії ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського:

– Правила протягом 4 років практично не міняються і люди зрозуміли, що не обов’язково їхати в перший тиждень подавати документи, а є змога з 2 по 31 липня подати документи. І це полегшує значно роботу приймальній комісії… В день, наприклад, вчора ми прийняли 300 заяв, сьогодні значно більше… Минулого року за весь період було близько 3,5 тисяч заяв… Скільки буде до 31 липня – важко сказати.

Абітурієнти, молодші за 18 років, можуть подавати вступні документи без присутності батьків. Їм доведеться долучитись до вступного процесу лише у випадку, коли неповнолітнього абітурієнта зарахують  на платну основу навчання, для укладення угоди з навчальним закладом. Попри це, підтримати дітей, навіть повнолітніх, і при подачі докуметів рідні все ж приходять.

Від admin