Похолодання після тривалої надзвичайної спеки стали справжнім порятунком для мешканців нашої області. Це відчули і лікарі Станції швидкої медичної допомоги Тернополя. Кажуть, викликів у прохолодні дні значно поменшало. Проте нехтувати порадами лікарів не варто, адже попереду ще половина літа і від погоди можна чекати чого завгодно. Стефанія Душак, старший лікар зміни Станції швидкої медичної допомоги Тернополя, розказує, що найбільше викликів в них буває вранці, коли літні люди йдуть церкви, дуже багато викликів буває туди. Є виклики на ринок, в транспорті.

Також час-пік для швидкої – вечірні години, коли люди повертаються з дач. Там вони проводять багато часу на сонці, тому перегрівання та поганого самопочуття не уникнути. Особливо обережними у спекотні дні мають бути батьки. Тривале перебування дітей на сонці не оздоровлює їх, а навпаки послаблює імунітет. Таких звернень, кажуть у Станції швидкої медичної допомоги Тернополя, не бракує.

Вірною ознакою канікул залишається дитячий травматизм. Влітку діти потребують надмірної уваги, особливо, якщо їм доводиться самостійно переходити дорогу. Відколи температура повітря на Тернопіллі опустилась на кілька градусів і місцями випали дощі, викликів швидкої допомоги поменшало, кажуть медики. В основному, коли спекотні дні, їх буває до 200, а якщо пройде дощ і не така спекотна погода – 180-160 викликів за добу.

Хоча у прохолодні дні дихати легше, зміна погоди також не завжди на користь. Чи не найбільше пацієнтів, які звертаються за допомогою до медиків у будь-яку погоду, мають серцево-судинні захворювання. Додаються влітку і сезонні звернення.

– Зараз побільшало викликів з алергічними реакціями різного роду і відповідно приступами бронхіальної астми, якраз алергічні реакції повокують їх. На укуси комах, на якусь траву, на алергени харчові чи хімічного походження, розказала Ганна Мончак, заступник головного лікаря Станції швидкої медичної допомоги Тернополя.

Хоча бригад швидкої медичної допомоги у Тернополі чергує достатньо, в середньому півтора десятка, чимало викликів – безпідставні, кажуть медики і просять також повідомляти, коли пацієнту стає краще і необхідність у швидкій відпадає. А людям із хронічними захворюваннями радять частіше відвідувати своїх дільничних лікарів. Кожна хвилина, яку затрачають медики швидкої допомоги на пацієнта, котрий цієї допомоги не потребує, може коштувати комусь життя.

TV-4

Від admin