Народні депутати чи не щодня приїздять до Тернополя, аби відзвітуватись про події у столиці, та поскаржитись на свою нелегку місію відстоювати рідну мову і національні цінності загалом. Так, нещодавно приїджав Руслан Князевич, 11 липня з візитом у Тернопіль завітає Андрій Парубій, а 10 липня розповідав про своє протистояння в Українському домі Іван Стойко.

Спілкуючись з тернопільськими журналістами, головні акценти у розмові припадали звичайно ж на мовний законопроект. Нардеп стверджує , що така мовна ситуація в Україні є провокативною, і має набагато глибший підтекст, що призводить до розколу країни. Назвав українців рабами в сучасному світі, мовляв, саме такими ми станемо після прийняття цього законопроекту. Промайнув у його словах натяк на те, що закон розроблявся не в кабінетах українських політиків, а на московських площах.

— Коли цей законопроект внесли, дехто легковажив. Говорили, що українська мова як була так і буде, але насправді це не так. Українська мова не має такого поширення в нашому суспільстві, як би цього хотілося. Вона не набула статусу державної, як це є в Польщі, Франції і Німеччині. Тому боротьба буде не на жарт, а навіть, на смерть. Ми повинні розуміти, що та сторона, яка цю провокацію запустила на цьому не зупиниться, —підкреслив Іван Стойко

Не забув нардеп відзначити і їх «величезний внесок» у припинення прийняття цього законопроекту. Відзначив себе і В’ячеслава Кириленка, як одних з перших, хто розпочав політичне голодування.

На думку Івана Стойка, є три шляхи розвитку подальших політичних подій в Україні.

— По-перше, можна цей законопроект, просто на-просто, заховати в шухляду, зробити відступ і сказати, що він не прийнятний для українського суспільства і накласти на нього мораторій. По-друге, можна піти по повному другому голосуванню і “пройтися” по всіх статтях і прийняти його, чи не прийняти, особистим голосуванням.

Третій варіант – це той, який вони втілили третього липня – іти напролом. Я вважаю, що цей варіант не прийнятний ні для парламенту, ні для українського суспільства. Тому що це – фактично, розкол України і початок протистояння, яке може перетворитися вже у великий конфлікт, можливо, навіть у громадянське протистояння, якого зараз Україна не потребує, — вважає народний депутат.

Підкреслюючи усю високу депутатську місію протистояння «цьому мовному розгардіяшу», він зазначив, що він та інші депутати не можуть повністю зупинити «цю російськомовну машину» без допомоги самих українців.

 

 

 

 

Олена Лисиця

Тернопільська Липа

Від admin