Сьогодні на календарі 8 березня – Міжнародний Жіночий день. Останнім часом його ще називають Святом весни та жінки. І це мудро, адже за вікном і справді весна – пора оновлення, змін, зовсім інших кольорів, настроїв, напрямків. А хто більше відповідає її духові змін, краси, квітів, нових почуттів і нових планів, ніж жінка!

Останнім часом, правда, день Восьмого Березня викликає багато суперечок, скептичних чоловічих зауважень і не зовсім тактовних запитань на зразок «Для чого потрібно», «Кому це вигідно», «А чи варто взагалі». Варто! І взагалі! Давайте спробуємо поро змірковувати спокійно і логічно, для чого ж потрібно жіноче свято? Відповідь на це запитання відразу виникає однозначна і беззаперечна: щоб жінки мали змогу відчути себе королевами, отримати ту порцію уваги, яку хочеться отримувати щодня!

Чим ще особливий суто жіночий день, так тим, що дає можливість мати своє свято жінкам, яким, приміром, якоюсь мірою не пощастило в коханні. Скажемо, коли їхній коханий десь ще блукає стежками життя, не знаючи про свою половинку і ще досі не зустрівши її. Так от вони, ці жінки, недоотримавши вітань та подарунків на День Валентина, можуть вповні відчути себе потрібними, повноцінними особистостями, приймаючи на 8 Березня вітання і презенти від колег, друзів, подруг, знайомих і батьків. Врешті-решт, вони, жінки, самі можуть зателефонувати з приводу свята до своїх колєжанок і запросити їх на такі собі «дівчачі» посиденьки. Логічно, правда, – і самотність не так гостро відчувається, і є можливість побажати одна одній щастя, добра та кохання.

Дуже потрібне жіноче свято і жінкам, у яких немає дітей, адже на свято Матері вони відчувають себе, скажемо так, не дуже комфортно. А от саме Восьмого Березня можуть, дещо відволікшись від таких проблем, просто порадіти весні, почути купу компліментів і щирих теплих слів привітань.

Багато хто з чоловіків називає Восьме Березня днем народження Клари Цеткін. І зовсім не тоді був її день народження. А в принципі, чого такого поганого вона хотіла, – щоб жінки мали рівні права з чоловіками. А чи не такі гасла зараз підтримують жінки, які борються за гендерну рівність? А чи й справді рівні права мають, порівняно з чоловіками, жінки, з огляду хоча б на кількість жінок-політиків, бізнесменів тощо. Це добре, що в нас на Україні жінки завжди могли за себе постояти (пам’ятаєте анекдот про «руки в боки і тюбетейку»). А от в Японії донедавна жінка мала право іти тільки на відстані два кроки позаду чоловіка і ніколи поряд. Ті ж самі японки повинні були, заходячи в кімнату, навколішках підповзати до чоловіка, щоб допомогти йому перевзутися. От вам і Клара Цеткін з її закликами і правами жінок!

Багато хто висловлює своє «фе» Восьмому Березня і огляду на його штучність та придуманість, звинувачуючи у авторстві цієї традиції Комуністичну партію. Але ж більшість свят хтось колись придумав, і чи завжди ми так глибоко «копаємо», заглиблюючись в історію тієї чи іншої події. Жартома Восьме Березня називають «жіночою відповіддю» 23 лютому, – ну, практично, «наша відповідь Чемберлену». Але і це питання зовсім не принципове…

Для багатьох в плані святкових заходів щодо Восьмого Березня неприйнятним є те, що припадає на час Великого посту, тому треба думати про вічне і справжнє, а не тортики з шампанським та забави з дискотеками. Хоча в цьому плані все теж суто індивідуально.

І досить вже говорити про політику чи права та переконання. Все ж так гарно починалося – із кохання та бажань жінки, які досить часто втілюються саме в день 8 Березня в результаті підсиленої чоловічої уваги до її персони. А осяяна світлими і чистими почуттями, жінка в сто разів більше повертає світові того кохання, щастя, радості, позитивних емоцій, зігріваючи своїм теплом усіх, хто поруч.

Зі святом Весни та жінки Вас, дорогі жінки!

Весна… Синіх пролісків посмішки ніжні…

Тривоги, надії, Вівальді і… вірші…

Знов сніг чи вже дощ – просто краплі на шибі…

Так хочеться, щоби здійснились всі мрії!!!

Олена Лайко

Від admin