Про результати своєї річної роботи на посаді міського голови Сергій Надал розповів журналістам під час пресової конференції, яку скликав 30 листопада. Місцева влада під його керівництвом, судячи зі звіту мера, попри суттєве недофінасування з державного бюджету, зробила чимало добрих справ для міста, зрушила з місця питання, які потребували нагального вирішення. Утім, цього й слід було очікувати, адже хто таке бачив або чув, щоб політики критикували свою діяльність? Як-то кажуть, у них така робота – хвалити себе. А от оцінити власну діяльність на прохання журналістів Сергій Надал відмовився, легко ухилившись від теми, мовляв, “не маю хвороби нарцисизму”. Найкращою оцінкою, за його словами, будуть високі соціологічні рейтинги, які свідчатимуть про зростання підтримки міського голови з боку тернополян.

Підбиваючи підсумки своєї роботи, Сергій Надал відзначив, звичайно, передусім позитивні зрушення у різних сферах міста, зокрема соціальній.

– Цей рік був для Тернополя такий же, як і для більшості українських міст –  важкий, в умовах тотального недофінансування головних напрямків життєдіяльності, – медицини, спорту, культури. А через нові Податковий і Бюджетний кодекси місто втратило частину місцевих податків, – сказав Сергій Надал. – Однак, незважаючи на це, вдалося вирішити ряд важливих питань. Ми змогли забезпечити безкоштовне перевезення пільговиків усіх категорій у транспортній мережі міста, діє більше 30 соціальних маршрутів. Практично кожен маршрут забезпечений соціальним транспортом, яким можуть скористатися усі пільговики без обмеження.

Проїзд у громадському транспорті Тернополя,  як він наголосив, – найнижчий у порівнянні з будь-яким іншим містом України. Також Сергій Надал відмітив, що за дев’ять місяців, за даними центру зайнятості, cередня заробітна плата зросла з 1800 до 2020 грн. Здобутками його команди, скажімо, у галузі медицини мер вважає появу нового обладнання у медичних закладах, функціонування хоспісних палат, запровадження електроного запису на прийом до лікаря тощо. Також похвалив результати комунальних служб і запевнив, що за діяльністю жеків ведеться жорсткий контроль.

–  На 25% збільшилось освітлення вулиць Тернополя. Практично освітлені зусиллями жеків прибудинкові території і двори. Ті ж, котрі не встигли це зробити до 1 грудня, на виконання доручення мають ще тиждень. Повністю освітлено парк Шевченка, алеї гідропарку “Топільче”. Вперше освітлений Тернопільський замок, – додав міський голова.

На ремонт доріг та прибудинкових територій Тернополя виготовлена проектно-кошторисна документація. Це тішить, але проблема повністю не зникає: вартість усіх робіт  становить 300 млн. грн, тоді як протягом року з міського бюджету може бути виділено максимум 26 млн. грн. У такому випадку владі залишається лише один варіант – ефективно їх використати, щоб через рік оновлені дороги знову не потребували ремонту.

До вирішення окремих проблем долучаються і місцеві підприємці. Як переконує міський голова, таку ініціативу вони проявляють самотужки.

–  Близько 50 громадських зупинок із 210 уже мають таблички з графіком руху громадського транспорту. Є домовленість, що підприємці їх встановлять за власні кошти. На деяких із них буде міститися інформація про рух транспорту, а решту – використовуватимуться як засоби для реклами. Таким чином не будуть витрачатися кошти з місцевого бюджету. Але це неможливо зробити за один день чи за півроку.

Позитивних змін у життєдіяльності міста за період свого керівництва Сергій Надал перелічив ще чимало. Зокрема, згадав про очищення ставу, реконструйоване Співоче поле, відкриття Українського дому “Перемога”, Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту, ліквідація стихійної торгівлі.

Разом із тим, міський голова визнав, що все-таки є обіцянки, які не вдалося виконати впродовж року. Скажімо, встановлення сміттєсортувальної лінії, яка перебуває у процесі реалізації. А сміття надалі, без жодних перешкод, продовжують вивозити на Малашівський полігон. Тож, незважаючи на відсутність сміттєпереробної лінії, проблеми зі сміттям у Тернополі немає. А можливо недарма ця тема протягом останніх кількох років набула неабиякого резонансу не лише в місті, а й за його межами, і хтось у такий спосіб намагається стати “популярним” серед широкого загалу? Питання неоднозначним.

Однак, прес-конференція міського голови для журналістів була лише,так би мовити, відправною точкою його звітування. Про виконання своєї передвиборчої програми Сергій Надал має намір відзвітувати перед городянами 1 грудня в ефірі телеканалу “TV-4” та 4 грудня у ПК “Березіль”. З цієї нагоди в Тернопіль знову завітає головний свободівець – Олег Тягнибок. Про це інформують навіть білборди у мікрорайонах міста.

Що ж, публічні звіти чиновників знову в моді, як і за радянських часів?  Тоді за п’ять років тернополяни вивчать усі пункти передвиборчої програми Сергія Надала. Можливо, меру варто було б доцільніше використати витрачений час на виконання своїх обов’язків?

Адже найголовніше, щоб робота влади приносила реальні результати для покращення життя місцевих мешканців, а не лише красномовні доповіді.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin