Уже сьомий раз клуб «Що? Де? Коли?» зібрав у нашому місті знавців з Івано-Франківська, Рівного, Львова та Тернополя на ігри Меморіалу Юрія Сідлецького. Впродовж двох днів «блиснути» ерудицією мали можливість 12 команд-учасниць. Паралельним заліком із цим турніром проходив і Третій етап Кубку Західної України з «Що? Де? Коли?»Незважаючи на те, що в обох змаганнях використовується різна система підрахунку результатів: за кількістю «взятих» запитань та за набраними місцями, але цього року переможці в них співпали.

Перше місце у Меморіалі Юрія Сідлецького, а також звання переможця етапу Кубку здобула команда зі Львова «Той-во-во». Як розповіла представниця команди Наталя Отріщенко, вони представляли збірну із кількох львівських команд і таким складом, яким зараз у Тернополі, виступали вперше. Ділячись враженнями від турніру, дівчина зауважила, що зазвичай на цих змаганнях дуже специфічна, дружня атмосфера, – вони не схожі на всі інші, і в цьому, мабуть, їхній великий позитив, адже люди тут не стільки змагаються, скільки спілкуються між собою.

Про особливу атмосферу, яка традиційно панує на Меморіалі Юрія Сідлецького, наголосив і постійний ведучий цього турніру, президент Івано-Франківського клубу «Що? Де? Коли?» Володимир Макаров.

– Тут люди грають, для того, щоб грати, отримати задоволення, побачити одне одного, перезнайомитись і далі підтримувати відносини. Так любив робити Юра, і усі його за це любили та поважали.

Даючи оцінку виступам команд, Володимир Макаров не приховував свого задоволення від їхньої гри.

– Команда, яка мене вразила, це львівська «Той-во-во». Вони грали весело, розкуто, не напружуючись, – так, як мають грати справжні професіонали. За це їм великий «респект», як кажуть зараз. Приємно, що свій високий рівень підтримують тернопільські команди – «Аристократи духу» та «Західний полюс». Вони впродовж усього турніру були в трійці лідерів і посіли, відповідно, друге та третє місця. Це команди, які на даний момент випереджають інших. Вони грають стабільно, і це найголовніше. Наскільки пам’ятаю, «Західний полюс» останні роки постійно в трійці кращих команд. «Аристократи…» ж буквально на очах «ростуть» і з кожним роком стають все більш стабільними. Це теж дуже важливий показник.

До речі, за словами капітана команди «Аристократи духу» Сергія Волоцюги, від першого місця в кубку Західної України їх відділяло лише 0,5 бала рейтингу.

– Ми постаралися – давно в нас не було такого потужного результату. Та й, наскільки пам’ятаю, за останні п’ять років на етапі Кубку Західної України не було такої гострої боротьби, бо в нас три команди практично до останнього запитання претендували на лідерство, тобто, ми не знали, хто ж саме буде «першим», «другим», «третім»:, «Західний полюс», «Аристократи духу» та «Той-во-во» буквально від першого до останнього туру чергувалися в лідерстві. Враховуючи, що кожна з цих команд виграла тільки по одному туру, а потім трималася – друге-третє, друге-третє місця. Таким чином, боротьба розгорнулась дуже класна, напружена, цікава, та й команди показали себе досить потужно.

Команда з Тернополя «Західний полюс», яка цього разу була третьою, в минулі роки неодноразово була й переможцем Меморіалу. Хоча, як сказав її представник Андрій Безбородов, вони зовсім не засмучені, що така приємна для них тенденція перервалася.

– Сам по собі турнір збирає команди Західної України не вперше, та й ідея, щоб змагатися між собою україномовними питаннями, визріла і дає свої плоди, – розповідає Андрій. – Запитання були різні, і це дуже добре, оскільки сама по собі гра всіх ставить в рівні умови: хто здогадався, знайшов відповідні «ходи», той перемагає. Те, що турнір проходить у два дні – великий «плюс», оскільки команди не просто приїздять за схемою «поїзд-гра-поїзд», а й мають можливість побути в Тернополі, поспілкуватися між собою, тим більше, що таких нагод останнім часом все менше.

Загалом, учасники Меморіалу Юрія Сідлецького визнали, що цьогорічний турнір був дуже високого гатунку, – і з точки зору організації, і в плані самого рівня гри. Надзвичайно багато вкладено зусиль, особливо з боку команди «Сателіт», капітаном якої свого часу й був Юрій Сідлецький. На запитання про особливості підготовки та проведення цьогорічного турніру відповів представник цієї команди, голова оргкомітету змагань Ігор Дячинський.

– Юра Сідлецький – один із моїх найкращих друзів. Тому вважаю, що це наш обов’язок – проводити такі турніри, оскільки людиною Юра був дуже неординарною, і щоб зберегти пам’ять про нього, ми не змогли нічого кращого придумати, як організувати Меморіал з гри «Що? Де? Коли?» в його честь. І життя показало, що ми абсолютно праві в цій ідеї, оскільки люди з різних міст України охоче приїздять до нас вшанувати пам’ять Юри. Ці ігри завжди проходять цікаво, весело, тому що Юра Сідлецький сам був таким.

Хоча, звичайно, проблем і труднощів з організацією таких заходів завжди вистачає, адже, як стверджує Ігор Дячинський, це вельми затратний захід, а допомогу для нього, як завжди, отримати непросто.

– Все своїми силами організовуємо, – наголошує Ігор, – але завдяки тому, що в нас є давні партнери, як вже впродовж семи років допомагають проводити ці турніри, все намагаємось зробити на високому рівні. Цього року значну підтримку нам надала обласна рада в особі її очільника – Олексія Кайди. Це були і призи переможцям – енциклопедія Тернопільської області, і подяки, і грамоти. Такі моменти завжди дуже подобаються гравцям, оскільки свідчать про розуміння з боку влади щодо таких інтелектуальних конкурсів.

Як переконаний Ігор Дячинський, люди завжди гратимуть в «Що? Де? Коли?». Звичайно, що ця гра змінюється, і такий процес триватиме й надалі, – варто лише згадати, яким став її рівень з приходом в наше життя Інтернету. Таку думку підтримав і Володимир Макаров.

– Там, де працюють цікаві особистості, які стараються щось зробити для руху «Що? Де? Коли?», він ніколи не затихне. Тому що тут людина може себе показати в процесі гри, причому не лише власні знання, й а лідерські якості. І думаю, що якщо десь на певний час рух цей трошки пригальмував, то зараз знову починає розширюватися.

До речі, в Тернополі з ініціативи команди «Аристократи духу» нещодавно вже вп’яте було проведено вчительський турнір з «Що? Де? Коли?», де брало участь 27 команд з усіх навчальних закладів міста. Другий етап цих змагань пройде 14 лютого, а на 3 квітня заплановані завершальні ігри. Планується, що у цьому фінальному турнірі змагатимуться між собою вчителі з Тернополя та Івано-Франківська. А 29 листопада було проведено змагання зі «Що? Де? Коли?» серед учнівських команд, – окремо серед дев’ятикласників і учнів 10-11 класів. Отож, саме таким чином і знаходяться нові, молоді знавці, щоб гра у «Що? Де? Коли?» не втрачала своєї популярності.

А їхні старші колеги – команди тернопільського клубу – незабаром вирушають до Чернівців. 18-19 грудня там відбудеться Четвертий, завершальний етап Кубку Західної України з «Що? Де? Коли?», який і визначить чемпіона з цієї гри 2011 року.

 

Олена Лайко

Тернопільська Липа

На фото: Ведучий турніру Володимир Макаров

Капітан команди «Аристократи духу» Сергій Волоцюга

Капітан команди «Західний полюс» Юрій Рудик

Від admin