Cьогодні, 22 листопада, виповнюється сьома річниця Помаранчевої революції. З нагоди цих подій указом колишнього президента Віктора Ющенка в 2005 році було започатковано День свободи, з метою “утвердження ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності…”. Саме сім років назад в Україні розпочалась велолюдна акція непокори і протесту проти фальсифікації результатів тодішніх президентських виборів. Майдан Незалежності замайорів помаранчевими прапорами і перетворився на наметове містечко, яке розбили прихильники Віктора Ющенка. За двадцять років Незалежності це була найбільша мітингувальна кампанія в Україні. Сьогодні події Помаранчевої революції викликають у людей різні спогади та емоції: для когось вони є утвердженням того, що українці – єдиний народ, без територіального поділу, для когось асоціюються зі змінами, незалежно від результату, а комусь навіюють розчарування.

Погляди тернопільських політиків стосовно того, чи варто святкувати День свободи, – мають деякі розбіжності.

Cкажімо, голова Тернопільської обласної організації політичної партії «Україна майбутнього» Ігор Яворський вважає, що 22 листопада потрібно принаймні згадати про те, за що український народ боровся під час Помаранчевої революції, хоча своєї мети так і не досягнув. А от чи слід відзначати День свободи як важливе свято, – він у цьому не впевнений.

Натомість День свободи святкуватимуть обласні осередки політичних партій «УДАР» і “Українська платформа”.

–          22 листопада ми запланували відзначити як внутрішнє партійне свято. Незалежно чи це буде День свободи, під час Майдану кожен повірив у власні сили, у те, що можна щось змінити. Гадаю, саме віра повинна надихати, в першу чергу, партійців не підводити людей, які їм довіряють, – каже представник Тернопільської обласної організації політичної партії “Українська платформа” Руслан Кулик.

Як повідомив народний депутат, представник Української народної партії Ярослав Джоджик, він теж відзначатиме День свободи, зокрема, у тісному колі своїх соратників.

Мовляв, Помаранчева революція дала шанс українському суспільству, підтвердила його духовні можливості.

День свободи, як вважає  керівник фракції ВО «Свобода» в обласній раді Олег Сиротюк, – це день згадки про революцію, яка не досягла свого результату через невиконані обіцянки політиків. Тому для кожного українця, громадського чи політичного діяча це  вдалий момент, щоб зробити висновки.

– У цей день сім років тому ми не отримали реальних результатів, – говорить  голова обласної організації партії «Громадянська позиція» Петро Ландяк. – Народ став іншим, але ми цього не бачимо.  Тепер його вже неможливо поставити на коліна. Рішення, які приймаються владою кулуарно, без пояснення, підсилюють недовіру народу. Люди сьогодні не бачать лідерів.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin