Осінь завжди навіює на ностальгічний, спокійний і мінорний лад. Дуже багато митців люблять творити саме восени, адже в цей період повітря неначе сповнене драматизмом, переживанням, внутрішніми суперечками. Тернопільські поети за час двомісячного “володарювання”  цієї пори року плідно працювали, тож мають чим потішити найвибагливішого читача.

9 листопада у прес-центрі редакції газети “Вільне життя” відбувся літературний вечір на тему ” Осінь, як любов”. Автори  різних літературних студій читали свої творіння. Зокрема, були присутні студенти зі студії  ТНПУ “87″, молоді люди з “Дзеркала”. Кожен декламував три свої вірші. Більшість із них були ліричні, страждальні, про невзаємне кохання та розлуку. Тішили  позитивні рядки про яскраві барви осені, про пустощі з погодою та останні погожі дні перед морозами.

— Я весь від голови до пальців ніг – “літстудійний”. Колись я починав із літературної студії в Лановецькій районній газеті, потім була студія в університеті, а згодом легендарна студія, яку очолював Борис Демків. Тому приємно, що сьогодні є багато учасників з літературних об’єднань. Символічно, що вечір відбувається саме тут, напевне, жодна газета в Тернополі не публікує стільки віршів і не присвячує стільки уваги поезії, як “Вільне Життя”. Адже творіння звичайної людини з села з’являються на сторінках цієї газети, в рубриці “Вірш з листа”. Можливо, саме ця публікація визначить подальший напрям її творчого шляху,  – каже письменник Богдан Мельничук.

Усі, хто мають в доробку поезії і бажають показати їх  людям, можуть звернутись безпосередньо до пана Богдана або до головного редактора “ВЖ” Петра Федоришина, котрі допоможуть опублікувати найкращі роботи в літературному журналі “Тернопіль”. Єдина вимога — приносити вірші у друкованому вигляді.

Тернопільська співачка і композитор Яна Іщук розпочала вечір із виконання пісні Івана Малковича “Янгол на плечі”. Окрім цього, заспівала веселу дитячу “Пісню про дощ” Марії Люткевич і сумний “Сонет” Миколи Вороного. Взагалі, літературна зустріч була оповита піснями і живою музикою.  Новостворений молодіжний гурт “Думки вголос” під акомпанемент скрипки і гітари дарував пісні власного написання.

— На подібних вечорах я виступала вже  5 разів. Тут можна  почути когось нового, познайомитись з чудовими поетами, які в подальшому своїми ж віршами надихають творити. Цей вечір, для мене особисто, відрізняється тим, що  тут  присутні майстри слова, видатні поети і редактори такі, як – Мельничук, Безкоровайний, Федоришин. Адже вони в цьому ділі професіонали, а їхня думка і реакція під час декламування віршів відіграє важливу роль для молодих авторів, — ділиться враженнями учасниця зібрання Галина Турчин.

Поети перетворили звичайний будній день глядачів на ліричний, за допомогою своїх віршів. Мабуть, кожен, повертаючись додому, сприймав пожовкле листя, калюжі під ногами і захід сонця зовсім по-іншому, розуміючи, що скоро зима і настане час інших віршів, інших вражень…

Ольга Мозгова

Тернопільська Липа

Від admin