В рамках книжкового фестивалю «Джура-фест» у мистецькій галереї «Бункермуз» експонуються відразу три виставки. Це фотовиставка «Зірки. З книгою в серці» з благодійного фонду Влади Прокаєвої, графічні роботи учнів Тернопільської художньої школи. А також виставка графіки та ілюстрацій до книг відомого тернопільського поета Сергія Лазо.

За словами Сергія Лазо, серед його книжок є такі, що дуже цікаво ілюстровані. Тому й виникла ідея показати книгу з іншого боку, тобто, на передній план вивести не тексти, а графіку.

– Насамперед, хотілося б стимулювати у людей інтерес до літератури, до книги загалом, – розповідає пан Сергій. – Звісно, варто нагадати і про свої книги, особливо, ті, що виходили раніше. Таким чином, виник своєрідний колаж із ілюстрацій до п’яти збірок. Насамперед, це «Провінція»(1993 рік, художник Григорій Лоїк) та «Разлуки, встречи, расстоянья»(2000 рік), де представлені чудові роботи митця з Дніпродзержинська Анатолія Бедичева. Ці книги вже стали раритетними, існують в одиничних примірниках.

Глядачі зможуть також побачити цікаву графіку тернопільського художника Володимира Окрутного, яку він запропонував для моєї збірки «Магія кружіння», що в 2004 році вийшла в Києві. Окрема тема – ілюстрації до книги прози «Концерт» (2010 рік). Тут взагалі у нас із співорганізатором виставки Сергієм Смерчинським виникла шикарна думка, як це подати: розбиті старі двері з поламаними одвірками і книга, неначе вибух, роз’ятрена на клапті ілюстрованих сторінок. До речі, у цьому колажі можна знайти ще й фрагменти тексту…

Остання моя гордість наразі – новий поетично-музичний проект «Майстри часу та ще чогось» (2011 рік). У цій збірці поезій, перекладів та пісень (диск іде в комплекті) використані графічні роботи львівської художниці Данути Кріль. До речі, з цією авторкою я познайомився в Тернополі, на ії експозиції у мистецькому кафе «Коза». Побачив і відразу зрозумів: це «моє»!

Загалом, як стверджує Сергій Лазо, знаходити художників-ілюстраторів до книг поезії – процес дуже складний.

– Я взагалі, можна сказати, «мисливець за художниками», оскільки завжди дивлюсь на чиїсь мистецькі роботи в ракурсі «чи могли б ці картини стати ілюстраціями до певного творчого задуму». Тобто, шукаю соратника, однодумця, щоб асоціативно ми доповнювали одне одного. І якщо знаходжу його, вважаю це рідкісною удачею.

Сергій Лазо вже давно виношував ідею показати графіку книжок в оригіналі, і чудово, що ця мрія співпала з роботою цьогорічного літературного фестивалю «Джура-фест». Отже, доречно висловити вдячність за реалізацію цих задумів начальнику управління культури міста Олександру Смику та видавцю Василю Ванчурі (видавництво «Джура»). Адже, як переконаний поет і підтверджують глядачі виставки, книга виглядає зовсім по-іншому, якщо подивитись на неї під кутом картин, проілюстрованих віршами, а не навпаки, як зазвичай і сприймається поетична збірка.

– Інтерес до книги потрібно «будити» постійно, – переконаний Сергія Лазо, – оскільки люди, на жаль, перестають читати, і тому дуже важливо доносити книгу до читачів і у такий спосіб, як книжковий ярмарок, фотовиставка, колаж ілюстрацій, авторські зустрічі, вечори співаної поезії…

До речі, виставка працюватиме у галереї «Бункермуз» до 21 травня.

 

Олена Лайко

Тернопільська Липа

Від admin