До Воскресіння Христового залишилось зовсім не багато часу. Тому зараз у кожній домівці тривають передсвяткові приготування. Господині намагаються до блиску натерти посуд, «вполювати» найменшу пилинку за допомогою ганчірки, заглянути  у кожен куточок своєї оселі. Втім, невід’ємним атрибутом Великодня є пасхальний кошик. Тому саме час подбати про його наповнення. Отож, щоб скласти великодній кошик, нам знадобиться: звичайно паска, домашня ковбаса, шинка, бочок, домашнє масло і сир, крашанки.

Аби довідатись скільки сьогодні доведеться викласти за продукти, які слід святити, ми подалися на Центральний ринок.

В останні дні перед Великоднем там спостерігається ажіотаж на продукти. Досить людно. Тиснява. Біля кожного торгівельного ятка стоять покупці.

Шукаємо паски на ринку. Їх продають на будь-який смак. Ціни на великодній хліб становлять від чотирьох до 25 грн.

–       Ціна паски залежить від її ваги, – пояснює продавець з Центрального ринку пані Олена. – Паски в мене від чотирьох до 12 грн. Їх пече хлібзавод, що на вул. С. Будного.

Щодо м’ясної продукції, то домашня ковбаса коштує приблизно від 45 до 65 грн/кг, шинка – в середньому 65 грн/кг, бочок – 45-40 грн/кг.

Домашній сир обійдеться господині у 25-35 грн/кг, а масло – 40-65 грн/кг. Втім цих продуктів для пасхального кошика вистачить по 200 грамів. Також ще знадобиться десяток яєць.

–   Купуйте домашні яйця! Недорого – по 60 коп., – припрошує бабця.

Відтак, за десяток яєць треба викласти 6 грн. Можна ще купити хрін, який коштує дві грн.

Тож за продуктовий набір для Великодніх свят цьогоріч доведеться заплатити у середньому 230 грн.

Якщо потрібно купити ще новий пасхальний кошик, то за нього ще доведеться викласти від 20 до 110 грн. Також знадобиться і вишитий рушничок, за котрий просять у середньому 50 грн. А це ще додатково треба викласти з сімейного бюджету близько 100 грн.

– Я вже 16 років продаю кошики з лози на Центральному ринку, – розповідає Любов Холод. – А проживаю у с. Іза, що на Закарпатті. У нас вся сім’я займається лозоплетінням. Робимо кошики з дикої лози, яка росте біля річок, а також з лози, яку ми вирощуємо на городі. Збираємо її тричі на рік: навесні, влітку і восени. За спеціальністю я агроном. Але зараз важко знайти роботу. Тому зараз це мій основний заробіток.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin