Впродовж трьох днів в дитячій хоровій школі «Зоринка» тривав вокальний конкурс «Зоринка Різдвяного неба». Його учасниками стали близько 150 юних співаків різного віку, які виступали у чотирьох категоріях – від наймолодших до найстарших. 17-18 грудня відбувався перший відбірковий тур, а 20 грудня – проходив фінал. Загалом, вокальний конкурс у «Зоринці» проводився вже дванадцятий рік поспіль.

Як розповів директор школи, Заслужений працівник освіти України Ізидор Доскоч, конкурс має довгу і славну історію, став особливою сторінкою у діяльності «Зоринки», невід’ємною частиною її життя.

–   У перші роки конкурс проводився суто напередодні свята Миколая, як до речі, склалося й цьогоріч, і мав назву «Миколай і діти», виходячи з ідеї, щоб Святий Миколай, приносячи свої традиційні подарунки, вручав їх заслужено за успіхи у співі, – згадує Ізидор Олексійович. – З часом тематика конкурсу розширилась, і, оскільки, імпреза передувала Новому року, Різдвяним святам, то отримала назву «Зоринка Різдвяного неба». Два останніх роки конкурс проводився навесні, під назвою «Зоринки весняна палітра». Але суть його не змінювалась, – діти виступали на сцені, демонструючи при цьому не лише вокальні досягнення, а й вміння тримати себе перед публікою, «зібратися», показати себе якнайкраще, та і, що найголовніше, – радіти успіхам своїх друзів.

У цьогорічному конкурсі було чотири категорії – І-ша, підготовча, де виступали діти, які роблять лише перші кроки в освоєнні вокальних секретів, так званий «Молодший хор», II-га – для учнів середнього хору, IIІ-тя категорія – для тих, хто вже має певний досвід, тобто, «Кандидатський хор», і IV-та категорія, де співали найстарші, найдосвідченіші учасники концертного хору. Окрім номінації «Сольний спів», конкурс традиційно має номінацію «Ансамблевий спів», де своє мистецтво демонструють ансамблі різного складу, – дуети, подвійні дуети, тріо, квартети тощо.

До речі, цього року, за словами Ізидора Доскоча, вперше за час існування конкурсу було вирішено дозволити брати у ньому участь наймолодшим учням школи, адже вважалося, що сцена – це завжди сцена, і вона вимагає певного рівня. Але ця спроба, – переконаний директор, вийшла досить вдалою.

Це ж підтвердила і присутня на фінальному етапі конкурсу начальник управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

–   Такий конкурс потрібний безперечно, і я рада, що була присутня тут, – сказала Ольга Петрівна. – Порівнюючи виступи діток, які щойно прийшли, по 6-7 років, які роблять перші кроки, і тих, які вже вчаться в «Зоринці» кілька років, відчутно професійний ріст. Разом із тим, відразу стає зрозумілим, що в цій школі працюють майстри, які можуть навчити. Звичайно, членам журі було досить нелегко визначити кращих з кращих, тому що ті учні, які вже кілька років навчаються в школі, показують дуже хороші результати. Такий конкурс ще раз довів, що треба, аби наші діти здобували не лише певний багаж знань, а й, в міру своїх бажань, всесторонньо розвивалися, і тому такі школи, як «Зоринка», дуже потрібні. Найважливіше, щоб ми їх зберегли, отож, будемо старатися все робити, щоб вони надалі працювали в нашому Тернополі.

Думку про те, що таку школу як «Зоринка» місту потрібно берегти, наче зіницю ока, висловила і голова журі першого туру конкурсу, відомий тернопільський композитор, Заслужений діяч мистецтв України Зеновія Присухіна.

– Перші два дні діти були дещо невпевненими, хвилювалися, а от на фіналі виступали вже більш зріло. Для мене велика честь почути таких дітей, тому що я побачила не лише їх музичний ріст, а й духовний. Проведення таких вокальних змагань у формі конкурсу має для учасників вагоме значення, оскільки, конкурс – це боротьба. Але тут, у «Зоринці», ця боротьба є доброзичливою, без конкуренції, коли і журі, і глядачі, і викладачі налаштовані позитивно: всі хвилювалися та переживали за всіх учасників. Та найголовніший момент, що діти, відважуючись брати участь у такому конкурсі, ставлять перед собою певну мету і тоді «йдуть» до її здійснення, – стверджує Зеновія Присухіна.

Про унікальні особливості вокального конкурсу в «Зоринці» говорив і голова журі фінального туру, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка, доктор мистецтвознавства, Олег Смоляк.

– На цьому конкурс ми оцінюємо не солістів-вокалістів, а дітей, які виховуються в контексті хорової музики, хорового музикування, і це має дуже велике значення. Чому? Бо дітки під час виконання співають як солісти хору, а не як, скажімо, вокально-інструментального ансамблю чи солісти без супроводу, – пояснив Олег Смоляк. – Вони – солісти хору, тому одночасно виховують у собі слухання як віртуального хору, так і музичного супроводу. Тому їхні голоси звучать не завжди яскраво, домінуючим форте, але злагоджено, дуже духовно – тобто, по-хоровому. І це дуже велика різниця від того конкурсу, який би проводився на рівні солістів-вокалістів традиційних вокальних студій.

До речі, побачити виступи усіх фіналістів та переможців цьогорічного вокального конкурсу «Зоринка Різдвяного неба», а також власне народної хорової капели «Зоринка» можна буде на великому благодійному концерті школи, який 30 грудня відбудеться на сцені Тернопільської обласної філармонії. Усі бажаючі потрапити на цей захід можуть звертатися за запрошеннями безпосередньо в «Зоринку».

Олена Лайко

Тернопільська Липа

На фото: Переможцям IV категорії у номінації «Ансамблі» – дуету у складі Яни Байди та Вікторії Савечко – нагороди вручають Олег Смоляк та Ізидор Доскоч.

Від admin