Більше двох років тедітна дівчина Анастасія Шимчук є головою Тернопільского осередку ВМГО «Демократичний альянс». Активна, усміхнена та життєрадісна, вона впевнено й рішуче йде по життю. Молодим людям варто брати приклад з таких, як вона, що встигають усе: навчитись, працювати і активно відпочивати.

Розкажіть кілька слів про себе – де навчаєтесь, чим займаєтесь зараз?

–  Закінчую юридичний факультет Тернопільського національного економічного університету. Напередодні Дня молоді захищатиму дипломну роботу. Моя професійна діяльність – це юриспруденція. Я вже стажувалась у приватного адвоката, а також займалась юридичними питаннями у страховій компанії. Паралельно займаюсь громадською діяльністю. Зокрема, в «Демократичному альянсі» я вже три роки, де разом з іншими представниками здебільшого займаємось суспільно-політичними питаннями.

Який вплив на Вас здійснюють батьки: контролюють Ваш життєвий вибір чи дають волю для самовираженню?

—    З дитинства у мене з батьками склались дуже хороші стосунки. Власне, мама давала простір для вибору, а тато більше контролював мене. Батьки мені завжди допомагали і давали можливість обирати те, чим я справді хочу займатись.

На які теми ведете сімейні бесіди?

– Насамперед обговорюємо політику, сімейні справи. Також часто спілкуємось про суспільні події, оскільки намагаюсь активно цікавитися усіма суспільно-політичними новинами. Ми можемо висловлювати свої позиції щодо житлових кодексів, податкових та різноманітних акцій.

Яким для Вас є ідеал власної майбутньої сім’ї?

– Вважаю, що чоловік, дружина і діти мають бути реалізованими, самодостатніми. Вони повинні допомагати одне одному, займатися тим, чого прагнуть. Взагалі, для мене дуже важливо, щоб сім’я була повноцінною.

Кому завдячуєте власними сьогоднішніми здобутками: собі, батькам, зв’язкам, щасливому випадку?

– Точно не щасливому випадку, бо все, чого я хотіла, — я до цього йшла, звичайно, не без допомоги батьків.

–  Як ви відпочиваєте? Де плануєте провести це літо?

– Люблю активний відпочинок. Цього літа відпочиватиму в наметових таборах в Одесі та Київській області. Ми з друзями кожного року так  поводимо літо.

 

Чим захоплюєтесь, чи маєте якесь хобі?

– Моє захоплення — це музика. Закінчила музичну школу. Граю на фортепіано, гітарі, деякий час навчалась гри на саксофоні. Правда, зараз вже не вистачає часу. Також захоплююсь подорожами. Я вже об’їздила практично всю західну і центральну Україну, залишився лише схід.

Тернопіль для Вас це —… Яким уявляєте місто через 10-15 років?

— Це частинка мене. Тернопіль – це щось хороше, яким би він не був, завжди залишиться рідним. Мені здається, що місту необхідно розвиватись в більш західному напрямку, зручного для життя. Зокрема, облаштувати у Тернополі паркувальні місця для велосипедів, вело доріжки. Так хочеться врешті спокійно прогулятись Центром, незалежно від одягу. Мені подобається легкість, яка присутня в Тернополі, як на мене, він буде в цю сторону розвиватись. Думаю, через 10 років Тернопіль буде туристично-привабливим містом.

Які основні проблеми сучасної молоді? Як їх вирішити?

— Враховуючи те, що Тернопіль є студентським містом, існує дефіцит робочих місць. І, власне, працевлаштування, як  банально це не звучало, є найосновнішою проблемою. Для вирішення цього питання, потрібно залучати більше інвестицій, щоб сама молодь починала робити щось своє, тому що, ніхто не буде вирішувати за нас, наші ж проблеми.

Які перспективи має тернопільська молодь?

— Якщо порівняти такі невеликі міста, як Івано-Франківськ і Чернівці, то Тернопіль значно відстає у розвитку від них. Це і в культурному, і туристичному напрямку. Мені здається, що  в Тернополі можна багато чого робити, потрібно просто захотіти. Наша молодь має ті ж самі можливості, що й молодь інших міст України, — було б лише бажання.

Зараз дуже багато молодих людей виїжджає за кордон. Чому?

— Думаю, що для них це простіше виїхати за кордон, де існує система, що має чіткий напрямок руху. Звісно, можна поєднувати заробітки в Україні та інших країнах, але не рекомендую залишатись за кордоном на постійне місце проживання, бо там ми – люди «іншого сорту», чужі. Майбутнє залежить тільки від молоді. Кому як не нам змінювати наше життя?

Ваше розуміння понять: «молодь», «сім’я», «щастя, «влада», «перспектива», «батьківщина».

—   Молодь — це рух у майбутнє. Сім’я — це те середовище, де ти завжди будеш улюбленим, рідним, де завжди тепло, незалежно від погоди. Щастя — це коли ти впевнений у собі, самодостатній. Люблю вислів: «Хочеш бути щасливим — будь ним». Щодо поняття «влада», то тут в мене двояке бачення: в сьогоднішньому контексті, влада — це якийсь вантаж, котрий ми тягнемо. А взагалі, хотілося б, щоб це поняття асоціювалось із механізмом, який допомагає реалізовуватись. Перспектива— це молодь. Батьківщина— це Україна.

Ольга МОЗГОВА

Тернопільська липа

Від admin