У 2011 році виповнюється 120-а річниця поселення українців в Канаді. Протягом понад сторічної історії українці, загальна кількість яких на сьогодні сягає понад 1,2 млн. та становить близько 4% населення країни, зробили значний внесок у розвиток канадської держави. У свій час, наявність великої української діаспори стала одним із основних факторів того, що Канада у 1991 році стала першою західною країною, яка визнала незалежність України.

На сьогодні в Канаді існує сотні шкіл, в яких вивчається українська мова, десятки топографічних назв українського походження, низка українських музеїв, десятки пам’ятників українським історичним діячам та сотні пам’яток культури, пов’язаних з історією Українського народу, сотні українських танцювальних та музичних колективів і громадських організацій тощо. Українці досягли визначних успіхів в Канаді, займали та продовжують займати високі посади в канадському Уряді, найвищою з яких стала посада Генерал-губернатора Канади, яку протягом 1990 – 1995 років обіймав українець за походженням Рамон Гнатишин.

Українці Канади відзначать пам’ятну дату масштабним культурно-іміджевим проектом «Історичний Потяг українських піонерів», який планується реалізувати з 23 червня по 9 липня цього року.

Цей прект – символічна подорож шляхом, який проходили перші українські емігранти в Канаді, від прибуття в порт м.Галіфакс (на Атлантичному узбережжі) до поїздки залізницею до інших міст на заході Канади. В рамках проекту будуть представлені найкращі зразки української культури в найбільших містах Канади. Проект покликаний символічно об’єднати українські громади Канади в різних містах через культурні акції, а також привернути увагу загальноканадської громадськості, українських та канадських політиків, медіа і громадськості до внеску, який зробила українська громада у розбудову Канадської держави.

Тернопільська Липа

Від admin